Регистриран свински грип у нас

Регистриран свински грип у нас

В столицата е бил изолиран свински грип, от проба на 2 годишно дете. В Сливен е регистрирано заболяването при 30-годишен пациент. Случаите на пандемичния вирус в столицата и в Сливен вече са доказани в Националната референтна лаборатория по грипни и респираторни заболявания по метода „Real time PCR“.Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и уточни, че двамата заболели се намират в лечебно заведение.

Във Варна се увеличава се заболеваемостта и от грип, и от остри респираторни заболявания. В края на миналата седмица там е бил изолиран грипен вирус от тип А – Калифорния или т.нар. „свински грип” – N1H1, съобщи д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция. За периода 4-10 януари се отчита ръст на регистрираната заболяемост спрямо последните три седмици на миналата година и общата заболяемост за страната, уточни тя. Регистрирани са 409 заболели, което формира 122,2 на 10 000 заболяемост. Общата заболяемост за страната за същия период е 116,12 на 10 000 души.

„Проби се изпращат само на хоспитализирани пациенти в тежко общо състояние, със сериозни съмнения за грип“, уточни проф. Кантарджиев. Той допълни, че постоянно постъпват проби, но все още не са в количество, което да доказва епидемично разпространение в нашата страна. „Има циркулация на грипни вируси.

Автор:ВидинВест

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder