Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
Спомените на Белоградчик се пазят в Пановата къща

Спомените на Белоградчик се пазят в Пановата къща

Един от туристическите обекти в Белоградчик, който привлича вниманието не само с оригиналната си в архитектурно отношение сграда, но и с експозициите си, еИсторическият музей в града. За него научаваме повече от уредника Кинка Михайлова:

Историческият музей в Белоградчик привлича вниманието на туристите на само с оригиналната си в архитектурно отношение сграда, но и с експозициите си. Научаваме повече за него от уредника Кинка Михайлова, ето какво каза тя пред БНР: „Музеят се помещава в паметника на културата- Пановата къща, ярък представител на предбалканската възрожденска архитектура. Строена е през 1810 година. В двуетажната сграда са скътани битът, културата и историята на града. На първия етаж могат да се видят експонати, които разказват за социалното и икономическото развитие през 18-19 век Отделено е и внимание и на животновъдството, като основен поминък за района, както и на отглеждането на лозя, памук и други култури“- разказва Кинка Михайлова.

Снимка

Посетителите могат да добият представа за занаятите през тази епоха в Белоградчик. Вторият етаж отвежда любителите на историята в героичната епоха на битките за свобода.

„Експозицията предлага и богат веществен и документален материал, отразяващ борбите на нашия народ срещу османското робство.“ Не са подминати и въстанията, които населението вдига срещу поробителя. Пановата къща пази спомена за епопеята, наречена „1850-о лето“. Безценни реликви /тояга на въстаник, сабята на Петко Ковача/ от това славно и героично, напоено с дъх на свобода време, масив от документи и графики изясняват характера, значението и отзвука в тогавашния европейски свят на Въстанието от 1850 г. в Северозападна България с център Белоградчик. Място  е намерила и Руско-турската освободителна война.

„Експозиционният разказ завършва с фотоси и документи, отразяващи боевете край Белоградчик по време на Сръбско-българската война от 1885 година.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder