Топ вести
20.05.2024 - Министърът на туризма Евтим Милошев на посещение в област Видин
20.05.2024 - Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите
20.05.2024 - За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival
20.05.2024 - Жител на кв. „Изток“ във Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда
20.05.2024 - Младеж катастрофира след Арчар в посока Монтана
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
Излагат църковните дрехи на Васил Левски за поклонение

Излагат църковните дрехи на Васил Левски за поклонение

Богослужебните одежди, с които е служил, а вероятно е и ръкоположен, йеродякон Игнатий – Васил Левски, ще бъдат изложени в столичния храм „Св. София“. Те ще останат там до края на месец февруари за поклонение, съобщи отделът „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на Българската православна църква.

Одеждите – дяконски стихар и орар – се съхраняват в Сопотския девически манастир „Св. Спас“, в който е замонашен Васил Иванов Кунчев.

Според преданието монах Игнатий е облякъл тези одежди при ръкополагането си за дякон и ги е ползвал впоследствие при богослужения. Освен от него, те са носени и от други духовни лица. Одеждите са изработени през първата половина на 19 в. в Русия и са подарени на манастира от руски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света Гора. Манастирът е опожарен от турците по време на Освободителната война, но олтарът на църквата, където са били одеждите, оцелява.

След възстановяването му манастирът става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му.

В храм „Св. София – Премъдрост Божия”, който е в непосредствена близост до лобното място на йеродякон Игнатий (Васил Левски), и където ежегодно на 19 февруари се отслужва панихида в негова памет, се съхранява и кичур от косите на Дякона.

Русият кичур се пази в рамка върху черен фон. Под косите е документирано, че те са дарени на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на йеродякон Игнатий.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder