Турция разследва за тероризъм над 1000 учени

Турция разследва за тероризъм над 1000 учени

Дванадесет турски учени бяха задържани, а срещу над 1000 започнаха разследвания за тероризъм, след като те разпространиха декларация, призоваваща за прекратяване на военните операции срещу кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция, пише в. „Заман“.

Прокуратурата е започнала разследване срещу всички 1128 учени, подписали документа, който получи отклик и от академичните среди в чужбина.

„Турската държава ефективно осъди гражданите си в Сур, Силван, Нисайбин, Джизре, Силопи и много други градове в кюрдските провинции на глад заради полицейските часове, които продължават от седмици. Тя напада тези селища с въоръжение и екипировка, които трябва да се мобилизират само по време на война“, пише в петицията.

„Настояваме държавата да прекрати умишлените убийства и депортации на кюрди и други националности в региона. Настояваме също държавата да вдигне полицейския час, да накаже отговорните за нарушаването на човешките права и да компенсира гражданите, понесли материални и психологически щети. За тази цел настояваме независими национални и международни наблюдатели да получат достъп до региона и да наблюдават и анализират инцидентите“.

Това предизвика яростната реакция на президента Реджеп Ердоган.

„Има хора, които се наричат академици и разправят, че има нарушения на човешките права – да, има. Правата на милиони наши граждани, живеещи в тези региони (Югоизточна Турция, бел. ред.), са нарушавани не от държавата, а от тази терористична групировка (Кюрдската работническа партия – Partiya Karkerên Kurdistanê‎, PKK). Те взривяват бомби по пътищата и мостовете, те пречат на транспорта, те изгарят джамиите, училищата, превозните средства, те стрелят по цивилни.“, заяви Ердоган. Искам да поканя всички тези академици в района, за да видят какво се случва там, допълни той.

Учените са обвинени в подкрепа и разпространение на терористична пропаганда, както и в нарушаване на печалноизвестния член 301 от турския наказателен кодекс, който криминализира обиждането на „турската национална идентичност“, пише в. „Заман“, цитиран от БТА.
На фона на натиска броят на подписите достигна 2000. Редица университети и Висшият съвет за образованието започнаха разследвания, които може да доведат до уволнения.

Междувременно проправителствените медии продължават кампанията по очерняне на учените. В. „Йени акът“ публикува пълния списък на подписалите декларацията и ги обвини в държавна измяна. Дори известният престъпник Седат Пекер заплаши учените, като в сряда заяви: „Ще пролеем вашата кръв и ще се къпем в нея“.

Над 100 цивилни са загинали в сраженията от юли насам и вероятно броят им ще се увеличава, алармираха от Human Rights Watch. Организацията цитира свидетелства на местни жители, че ранените нямат достъп до лечение, водата и електричеството в цели квартали биват спирани по време на полицейските часове, а армията стреля по всеки, напуснал дома си, независимо дали е въоръжен или не. Комендантски часове, продължаващи повече от цяла седмица, бяха наложени в няколко напрегнати района в окръзите Диарбекир, Хаккяри, Мардин, Шърнак и Ван.

Тригодишното примирие между Анкара и PKK (която ЕС и САЩ признават за терористична групировка) приключи през юли, след като атака на „Ислямска държава“ уби над 30 прокюрдски активисти в югоизточната част на Турция. Малко след това ПКК започна да напада турските сили за сигурност, а Турция започна да бомбардира лагерите на PKK.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder