„Ислямска държава“ има собствена медия

„Ислямска държава“ има собствена медия

Стрелбата в Сан Бернардино. Убийствата в Багдад. Експлозията в „Старбъкс“ в Джакарта. При всяко от тези нападения новинарската агенция „Амак“ първа съобщаваше, че „Ислямска държава“ поема отговорност.

Медията получава информация директно от групировката, пише в. „Ню Йорк таймс“. Тя публикува кратки съобщения чрез приложение, наречено Telegram, и действа като официалната новинарска агенция в тоталитарна държава.

Репортерите ѝ се опитват да изглеждат обективни и смекчават джихадистките метафори на „Ислямска държава“ – нападателите в Джакарта бяха обявени за „бойци“, вместо „войници на халифата“, а жертвите бяха „чужди граждани“, вместо „кръстоносци“. Агенцията може официално да не е част от медийния апарат на джихадистите, но разпространява техните съобщения.

„Ислямска държава“ поддържа своята радио станция „Ал Баян“, която предава новинарски бюлетини, както и месечното си списание „Дабик“, както и доста продуцентски компании, създаващи зловещите ѝ видеа. Материалите, излизащи от цялата тази машина, имат печат на одобрение от „Ислямска държава“ – това са нещата, които те искат да знаем за идеологията и тактиката им.

Изследователите на джихадистката пропаганда от вашингтонската организация SITE Intelligence за пръв път са забелязали „Амак“ по време на битката за сирийския гр. Кобани през 2014 г. Доскоро агенцията е публикувала информация за развитията на терен, но невинаги е изпреварвала официалните изявления на „Ислямска държава“.

Това се промени след като женената двойка Саид Фарук и Ташфин Малик нахлу в социален център в Сан Бернардино, Калифорния, и започна да стреля. „Амак“ първа съобщи, че те са поддръжници на групировката и оттогава насам това се повтаря почти винаги.

Агенцията изпраща и свои репортери на важните за джихадистите битки – техен оператор направи първите кадри на завладяването на древния град Палмира. Вероятно „Амак“ е създадена, за да служи като източник на информация, контролиран от джихадистите, но все пак на дистанция от групировката, за да ѝ придава още повече легитимност.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder