Android донесе печалба от 22 млрд. долара на Google

Android донесе печалба от 22 млрд. долара на Google

Мобилната операционна система Android на Google Inc. е генерирала приходи от 31 млрд. долара и печалба в размер на 22 млрд. долара, е заявил в съда адвокат на Oracle Corp., разкривайки факти, за които Google твърди, че не бива да са публично достояние, предава Bloomberg.

Анализът на иначе пазената в строга тайна финансова информация е разкрит на 14 януари от адвокат на Oracle по дело, в което производителят на бази данни обвинява Google в използване на неговия Java софтуер, без да плаща за това, за да се развива Android. От Google са заявили според съдебните документи, че адвокатът базира изказването си на информация, извлечена от поверителни вътрешни финансови документи, пише Инвестор.

„Изглежда, че тук има извънредна величина на комерсиалност“, казва адвокатът на Oracle Анет Хърст пред федерален съдия, докато обсъждат приходите и печалбата на Android, които никога досега не са публично оповестявани.

Android, чието начало бе поставено през 2008 г., носи пари за Google по два начина: чрез реклами, предоставени от Google и показвани на телефони с Android, както и чрез приходите, които Google получава от магазина си за мобилни приложения Google Play.

Освен това Хърст обяви, че само през 2014 г. Google е платил на Apple 1 млрд. долара, за да запази полето за търсене на интернет гиганта в мобилната операционна система iOS.

Google е призовала федерален съдия в Сан Франциско на 20 януари да редактира и заличи някои части от публикуваната стенограма от изслушването през миналата седмица, след като адвокатът на Oracle е разкрил „по неподходящ начин изключително чувствителна информация“ от документи, които са били маркирани като „достъпни само за адвокати“.

„Google не предоставя публично данни за приходите и печалбата на Android – отделно от общия бизнес на Google“, заяви компанията по отношение на делото. „Това не е публична финансова информация и е много чувствителна, като публичното оповестяване би могло да има значително отрицателно въздействие върху бизнеса на Google“.

Петгодишната конфронтация между Google и Oracle се завърна при американския окръжен съдия Уилям Алсъп в Сан Франциско, след като по-ранно се озова и във Върховния съд на САЩ, където Google загуби опита си да доведе делото до провал. Сега искът на Oracle може да мине сумата от 1 милиард долара, тъй като компанията разшири своите претенции за покриване на по-новите версии на Android.

Според Bloomberg стенограмата е „изчезнала безследно“ от онлайн архива на съда, като никъде не е обявено, че той е одобрил жалбата на интернет гиганта за поверителност.

Операционната система Android е най-разпространената в световен мащаб платформа за смартфони. Oracle заведе делото срещу Google през 2010 г., твърдейки, че компанията неправомерно е включила части от Java в Android. Компанията търси обезщетение в размер на 1 млрд. долара.

Делото се следи внимателно в Силициевата долина. При едно от заседанията през 2012 година в съдебната зала дадоха показания изпълнителните директори на Oracle Лари Елисън и на Google Лари Пейдж, а правният проблем e ключ към начина, по който технологичните компании защитават интелектуалната си собственост.

Залогът е голям и за двете страни – ако Oracle загубят, техният контрол върху програмния език Java ще бъде сериозно разклатен. Ако обаче загуби Google, корпорацията ще трябва да плати огромни финансови обезщетения на Oracle за всеки продаден смартфон, който работи с Android. Google, разбира се, твърди, че е уверена в победата си, но така или иначе ще бъде принудена да разкрие редица данни, които се надяваше да запази в тайна.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder