Съществува опасност от лавини в планините

Съществува опасност от лавини в планините

Има значителна лавинна опасност в планините. Това пред „Фокус“ Радко Марков, директор на ПСС към БЧК. Той препоръча на туристите да се подготвят добре преди да излязат в планината, за да минимизират рисковете от попадане в лавина.

“За да не попаднат в лавина, туристите много добре трябва да се подготвят за движението, да се проучи добре маршрутът, да проучат дали има лавиноопасни места и да ги избягват. Най-добре е през зимата да се движат по зимната маркировка. Тя е с колове, направена е така, че избягва лавиноопасните места. При попадане в лавина това, което може да направи попадналият, е твърде малко. Много често лавината се спуска с голяма скорост, много бързо става затрупването и възможността човек да се спаси е много малка. Оказва се, че трябва да се правят плувни движения, за да се остане на повърхността, също така да се свалят раницата, ските, ако е възможно, но, както казах, има твърде малко време, така че най-добре е изобщо да се избягват такива места”, съветва директорът на ПСС.

Радко Марков каза още, че ако лавината е паднала близо до ски пистите, планинските спасители могат да реагират много бързо, като използват моторни шейни. Ако инцидентът обаче е високо в планината, спасителната операция може да отнеме и часове, допълни Марков.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder