Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
Проведе се заседание на консултативния съвет по туризъм в Белоградчик

Проведе се заседание на консултативния съвет по туризъм в Белоградчик

В Белоградчик се проведе заседание на Консултативния съвет по туризъм, водено от Росен Младенов – зам.-кмет на общината. Присъстваха още зам. кметът Антон Трифонов, служители на туристическия информационен център и представители на туристическия бранш. Бяха представени и двамата нови членове на съвета – Кирил Кирилов от Сдружение „Археологическо дружество Белоградчик” и Елена Джунинска – представител на Художествената галерия и къщите за гости. В дискусията се включиха Валентина Александрова – представител на Асоциацията на екскурзоводите в България, Евтим Стефанов – Агенция за регионално развитие и Бизнес център Видин, Михаил Михайлов – представител на център за професионално обучение на кадри в туризма, Марияна Петрова и Боян Минков, собственици на къщи за гости.
Росен Младенов представи отчет за многото на брой и разнообразни по съдържание дейности в областта на туризма през 2015 година. Съгласно представената справка туристическите обекти са на територията на община Белоградчик са посетени от 91 250 посетители, от които чужденци – 25 636. Най-голям интерес предизвиква Белоградчишката крепост – 59 493 посетители, следвана от пещера „Магура“ с 29 389. Забелязва се ръст на посещенията в сравнение с 2014 г., когато общо посетителите са били 75 159, от които чужденци 17 112 души.
Беше отчетено, че представители на община Белоградчик заедно с други общини от област Видин са участвали в Международната туристическа борса „Ваканция/Спа Експо“, в гр. София, през м. февруари 2015 г., а първата половина на месец април е проведен „Ден на туризма“, с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова, с който по традиция ежегодно се поставя началото на новия туристически сезон в общината.
Положени са усилия за промотиране дейността на магазина „Произведено в Белоградчик“ за продажба на местни стоки – вина, сувенири, производи на местни занаятчии и други.
Продължена е традицията по организиране на състезание по мотокрос в местността „Чачин камък“, съвместно с Любомир Гайтански- местен жител и любител на този вид спорт и ЕТ „МЦ- Цветан Михайлов“, което вече се провежда ежегодно. Със съдействието на общината и Велоклуб „Скала“ през месеците май и октомври се организира велорали „Rocks’n Roll“.
През изминалата година са изработени редица рекламно-информационни материали с цел реклама на туристическата дестинация – информационни табели, указващи местонахождението на туристическите обекти; флаери на български и английски езици за пещерите „Магура“ и „Козарника“, Историческия музей и Природонаучния музей; двуезични табели за наименованията на улиците и площадите в града; нови табели за кметствата и кметските наместничества; поставено е пано „Добре дошли в Белоградчик – на входа на града, посока от Видин – на български, руски, румънски, сръбски, английски, френски и немски езици; изработен е сайт за реклама на Белоградчик и региона, съвместно със студенти от Софийския университет; съставена и преведена на английски, немски и руски езици и графично оформени са беседите Белоградчишката крепост и пещера „Магура“, които се предлагат на туристи, за които не е осигурено или не не желаят екскурзоводско обслужване.
Съвместно с катедрата по „География на туризма“ на СУ „Св. Климент Охридски“ е проведено проучване и изготвен доклад за представяне резултатите от повторното прилагане през 2015 г. на Европейската система от индикатори за устойчивото развитие на туризма (ETIS) в Дунавския район на България. Нейното основно предназначение е принос в подобряване на устойчивото управление на дестинациите.
Отчетено бе участието на община Белоградчик в проект „AUTHENTIC DANUBE – DELIVERING TOURISM EXCELLENCE FOR VISITORS AND INDUSTRY“, който се реализира на територията на общините Белоградчик, България и Княжевац, Сърбия с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Партньори по проекта са Асоциация „Автентична България“, община Белоградчик, община Княжевац и Международно общество за дивата природа, Австрия. По време на реализацията на проекта, представители на къщите за гости, винарските изби и общинска администрация са посетили Княжевац и винарските изби от района, както и представители на сръбската страна са посетили Белоградчик, като целта е за опознаване и създаване на партньорства.
Есента на миналата година, Белоградчик е бил домакин на две групи, представители на туроператори от Балканските страни и от останалите страни-членки на ЕС. Посещението на крепостта и пещерата „Магура“ е пореден инфотур, организиран и финансиран изцяло от Дунавския компетентен център, за промотиране на двата маршрута: „По пътя на римските императори“ и „По пътя на виното“.
Представена бе справка за изразходените средства от събрания туристически данък от община Белоградчик през 2015 г. в общ размер на 5 949 лв.
Участниците в срещата обсъдиха предложената Програма за развитието на туризма през 2016 г.,която предвижда повишаване капацитета на кадрите в туризма и разнообразяване на туристическото предлагане. Едно- или двудневно обучение на водачите в обектите на територията на община Белоградчик и информационно пътуване в близка дестинация с цел запознаване с различни ситуации при водене на група/екскурзия и адекватна реакция – при закъснения, намалено време за посещение, лоши метеорологични условия. Закупуване на 4 бр. портативни високоговорители с микрофон за многобройни групи /2 бр. за крепостта и 2 бр. за пещера „Магурата“/, както и 5 бр. прожектори за осветяване и с насочена светлина за показване в пещера „Магурата“ и др. Включените в програмата мероприятия са най-вече в посока продължаване работата за утвърждаване на община Белоградчик като най-атрактивна туристическа дестинация в Северозападна България.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder