Проверяват сигнал за трафик на бебета

Проверяват сигнал за трафик на бебета

Прокуратурата в Казанлък е започнала проверка на данни за търговия с бебета, съобщи пресцентърът й.
Повод за това е изнесената в събота информация за незаконната дейност в предаването „Ничия земя“ по Нова телевизия.

Журналистическото разследване прави разкрития за това как каналите за трафик на новородени от България към Атина работят с големи печалби. На зрителите е представен и разговор със свидетел на продажбите. Той разказва за семейство, на което се раждат две деца – близначета, едното дете им се раждат с увреждане на главата. „Едното го продават, а това остава, не могат да го продават, защото болничко няма кой да го купи“, разказва още мъжът.

Наблюдаващият случая прокурор е постановил да бъде изяснена самоличността на бременните жени, за които се посочва, че са от град Казанлък, както и на лицата, които са ги приемали в Гърция и съдействали за т.нар. „продажба“ на новородените им деца. Проверката има за цел да открие кои лични лекари и акушер-гинеколози са посещавали бременните жени.

Проблемът с продажбите на новородени в Гърция съществува от години. През ноември гръцкият журналист от Ламия Димитрис Константопулос разкри многозначителна статистика, след като проучи детайлно регистъра на родилното отделение в болницата в Ламия. Данните сочат, че между 2007 и 2012 г. 274 майки от България са родили в клиниката, намираща се на около 400 километра от границата. От тези бебета поне 107 са били изоставени и осиновени след това.

Прокуратурата ще потърси съдействие за конкретния случай от международни служби и властите в Гърция.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder