Цветанов е признат за невинен и по последното му дело

Цветанов е признат за невинен и по последното му дело

И последното висящо дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов приключи с оправдателна присъда. Това става ясно от публикуваното днес решение на Върховния касационен съд, с което е потвърдена присъдата на долната инстанция. Става дума за делото, по което Цветанов беше обвинен за т.нар. шест отказа да разпореди подслушване.

По това дело Цветанов беше признат за виновен и осъден на четири години затвор през май 2014 г. от Софийски градски съд, след това втората инстанция потвърди присъдата, но ВКС я отмени с мотив, че въззивните съдии са били предубедени. След ново разглеждане на делото Цветанов беше оправдан, прокуратурата протестира, но днес ВКС окончателно сложи точка на делото.

В решението си ВКС приема, че „внимателният прочит на мотивите към атакуваната присъда не дава основание да се счита, че фактите по делото са установени неправилно и вътрешното убеждение на решаващия състав на апелативния съд е било опорочено“.

В мотивите си съдът обосновава потвърждаването на оправдателната присъда на Цветан Цветанов с несъстоятелност на прокурорските искания и тежки пороци още на ниво обвинителен акт. Един от основните моменти в протеста на прокуратурата е свързан с разминавания според държавното обвинение на показанията на тогавашния главен комисар Калин Георгиев пред съда и в досъдебното производство. ВКС с категоричност отхвърля тези изводи. „Първоинстанционният съд е разгледал твърденията на Калин Георгиев в светлината на останалите гласни доказателства и е достигнал до категоричен извод, че те не са опровергани от нито един доказателствен източник; отчел е последователността и вътрешната съгласуваност на заявеното от свидетеля; съобразил е устойчивостта и неизменността на твърденията му в хода на съдебното следствие пред двете съдебни инстанции“, аргументират се в мотивите си върховните съдии.

Редом с това съдът отхвърля тезата на прокуратурата, че мотивите на Софийския апелативен съд са непълни, защото е разгледано единствено дали с 6-те „Не“ е осуетено наказателно преследване срещу три лица. ВКС приема, че причината за това е непълнота на обвинителния акт, което е проблем на прокуратурата, не на съда. „Ако представителят на държавното обвинение е считал, че действията на Цветанов са довели до невъзможност за провеждане на наказателно преследване и срещу други лица, той е следвало да отрази изрично това в обвинителния акт, но след като не го е сторил нито първата, нито въззивната инстанция е имала задължение да изследва дали поведението на подсъдимия Цветанов е довело до осуетяване на наказателното преследване срещу други лица извън посочените в обвинителния акт“.

Нещо повече – прокуратурата дори не се е опитала да обвърже издадените откази да се приложат СРС с осуетяване на наказателно преследване от страна на Цветан Цветанов. „Изложеното недвусмислено показва, че прокурорът е ограничил обвинението единствено до осуетяване на наказателното преследване за извършени от лицата кражба, вещно укривателство и престъпление по служба и не го е свързал със създаване на затруднения от страна на подсъдимия Цветанов да бъде ангажирана наказателната отговорност на трите лица и за други престъпления, макар факти за такива да са били изложени в исканията за прилагане на специални разузнавателни средства“. ВКС допълва: „Декларативното посочване, че подсъдимият действал с цел да избави разследваните от наказание не удовлетворява законовите изисквания към съдържанието на обвинителния акт.“

След падането на ГЕРБ от власт и след като Цветанов влиза в конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски, срещу него са образувани три дела, като държавното обвинение развива тезата, че по негово време са ставали безконтролни подслушвания. В крайна сметка бившият вътрешен министър беше предаден на съд по три дела – за длъжностно престъпление, неупражнен контрол над службата за подслушване и възпрепятстване на правосъдието. По първото дело Цветанов беше оправдан на всички инстанции, а по второто – само на една, тъй като прокуратурата не протестира оправдателната присъда. Днес приключи и третото дело по случая и бившият вътрешен министър е окончателно невинен.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder