В Дания решават дали да конфискуват парите на мигрантите

В Дания решават дали да конфискуват парите на мигрантите

Датският парламент ще гласува спорно предложение да се конфискуват ценностите на търсещите убежище и така да бъдат платени техните разходи.
Датските власти настояват, че политиката изравнява мигрантите с безработните датчани, които трябва да продават активите си над определено ниво, за да претендират за помощи. С широка многопартийна подкрепа, законопроектът изглежда готов да премине в закон.

Мярката, която цели да откаже мигрантите да кандидатстват за убежище в Дания, ще бъде подложена на гласуване днес. И въпреки лавината от критики, министърът на интеграцията Ингер Стьойберг, смятана за един от хардлайнерите по бежанския въпрос, остава непреклонна.

Във Фейсбук тя написа следното, цитирана от Дойче веле:

„Имам сведения, че някои чужди медии критикуват остро предложението ни да конфискуваме пари и ценности, за да намалим разходите по издръжката на бежанците. Тези критики са обаче безпочвени, тъй като законите в Дания постановяват, че хора, които живеят от помощи, но притежават ценности за над 10 хиляди датски крони (1340 евро), могат да бъдат принудени да ги продадат.

Ако искат да бъдат подпомагани от държавата, мигрантите ще трябва да се разделят с това си богатство. Освен това в Дания важи принципът, че държавата помага само на онези хора, които не могат сами да се грижат за себе си. Това важи за всички – както за хората, които живеят в Дания, така и за тези, които сега пристигат в страната.“

Острата обществена реакция принуди властите да посмекчат малко първоначалното си предложение, което предвиждаше да се конфискуват всички пари и ценни вещи, надхвърлящи сумата от 3000 датски крони. В крайна сметка за обсъждане в парламента беше внесен вариантът за конфискуване на пари и ценни предмети, чиято стойност надхвърля 10 хиляди крони. Изключение правят само предмети със сантиментална стойност – брачни халки, например.

Правителството пък ще гласува и друго спорно предложение – за забавяне на събирането на семействата на бежанците и мигрантите в опит да ги обезкуражи да пристигат в страната.

Реформата има голяма парламентарна подкрепа и се счита за почти сигурно, че ще бъде приета. През тази година се очаква Дания да приеме 20 000 бежанци, в сравнение с 16 000 през 2015 г.
В страната има сериозни призиви за нуждата от ограничаване на бежанския поток.

Едно друго предложение също предизвика много силен отзвук – правителството трябва да обсъди дали да въведе задължително свинско месо в менюто в училищните столове. Това, че подобна тема изобщо се обсъжда, предизвика недоумение както сред бежанците, така и сред датчаните.

Някои го възприемат като провокация към мюсюлманите, чиято религия забранява консумацията на свинско.

В Дания реформата се подкрепя от управляващата дясноцентристка партия и дясното крило в парламента.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder