Великотърновският университет е заплашен от фалит

Великотърновският университет е заплашен от фалит

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ е пред фалит, като държавната му субсидия ще стигне до октомври, съобщи вчера ректорът проф. Христо Бонджолов. Бюджетът на университета за тази година е 17 млн. лв., а държавната събсидия – 9.5 млн. лв. По думите на ректора, цитиран от в. „Сега“, тя не стига за заплати, като за изплащане за дължимите възнаграждения дори е бил изтеглен кредит.

В интервю за в. „24 часа“ Бонджолов отчита като основна причина за лошото финансово състояние незапълнените места по държавна поръчка. „Има намаляване и то е нормално заради децата, които завършват, и затова, че в университетите предлагаме 20 хил. места повече, отколкото е випускът. Това защо се прави е друг въпрос“, казва той.

В интервюто той допълва, че има неизплатени средства за труд на преподавателите за миналата година, като сумата достига 700 – 800 хил. лв. за наднормения им труд. „Средствата постъпват, но отиват в запълване на други дупки“, казва още той. Друг проблем по думите му идва от предвидените капиталови разходи, които са като преди 20 г. – по 1 лв. на кв.м, и не стигат дори за спешен ремонт.

Ректорът се оплаква и от това, че от европейската програма „Региони в растеж“ се възползвали софийските университети и този в Пловдив. „Финансират Медицинския университет в София, който има над 80 млн. на сметка, с още 3 млн. Те ще му помогнат ли нещо и изобщо ще се отразят ли на работата на този университет? Докато тези 3 млн., пренасочени към ВТУ, решават проблемите му поне за 2 г.“, заявява той.

Христо Бонджолов казва още, че „гледаме да не посягаме на хора, а да оптимизираме работата“. На въпрос кои са 3-те стъпки за решаване на проблемите изброява дофинансиране от страна на държавата, капиталови разходи и достъп до европейските фондове, за които по думите му „почти ни е затворен достъпът до тези програми заради лобиране“.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder