Регистрираха първи случай на зараза със Зика в Дания

Регистрираха първи случай на зараза със Зика в Дания

Датски турист, завърнал се от Латинска Америка, беше приет в датска болница, защото е заразен с вируса Зика, предадоха световните агенции.

Това е първи случай на пациент със Зика в Дания. Досега в Европа бяха регистрирани три случая във Великобритания, десет в Холандия, два в Швейцария и четири в Италия. Става дума за туристи, завърнали се от Южна Америка.

Датският пациент е млад мъж, чието състояние не буди безпокойство. Той е приет за лечение в болница в град Орхус.

Вирусът Зика носи името на гора в Уганда. В тази страна той е открит за първи път през 1947 г. Предава се при ухапване от комар от вида Едес египти (Aedes aegypti). Не съществува ваксина, нито лечение за болестта, а само на симптомите й. Най-често те са като при грипа – температура, главоболие, мускулна треска, конюнктивит, понякога и обриви. При бременните вирусът може да се предаде на плода и да предизвика малформации като микроцефалия, а в някои случаи и смърт на плода.

Редица страни в Латинска Америка и Карибския регион взеха мерки срещу разпространението на заболяването. Някои държави препоръчаха на жените да не забременяват за известно време. Засега вирусът Зика се е разпространил в 21 страни и територии в двете Америки. Първите случаи бяха регистрирани още през май миналата година в Бразилия. Случай на Зика има и в Африка и Тихоокеанския регион.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder