БСП със законопроект за закриване на Комисия по досиетата

БСП със законопроект за закриване на Комисия по досиетата

БСП поднови атаките си срещу Комисията по досиетата, като в четвъртък обяви, че е внесла в Народното събрание законопроект за архива на документите на ДС и на разузнавателните служби на Българската народна армия, с който се предлага закриване на комисията и отмяна на Закона за досиетата.

За своето почти деветгодишно съществуване тази комисия, освен да внася раздори в българското общество, до нищо друго не допринесе, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП лява България“ Атанас Мерджанов.

Законопроектът предвиждал дейността, свързана с документите на ДС и техните архиви, да се предостави на архивна агенция, наречена Институт за национална памет. Предлага се председателят на Института да се избира от Народното събрание по предложение на МС за срок от пет години.

Институтът за национална памет ще осъществява дейността си в три основни посоки – достъп до документите на лицата, за които са събирани данни в службите, достъп до архивите за научно-изследователска и публицистична дейност и проверка за принадлежност и сътрудничество с тези служби.

За разлика от предвидената в сегашния закон практика обаче тази проверка ще се извършва по искане на изрично посочени в закона лица и за изрично посочени случаи, като ще е необходимо съгласието на проверявания, вместо досегашното задължително обявяване по списък, обясни Мерджанов.

Уточнява се и значението на т.нар. картонче, което според Мерджанов не може само по себе си да е доказателство за принадлежност към органите на ДС.

Заложени били и принципите на политическа неутралност и запазване честта и достойнството на служилите на сигурността на страната и на техните наследници. Целта била да се разграничат служилите на страната от доносничилите за лична облага.

Намерението си да внесе такъв законопроект БСП обяви през лятото на миналата година.
Тогава председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обясни, че до края на сегашния мандат на комисията през май 2017 година тя ще изпълни изискванията на закона и идеята е да бъде подготвена основата за създаването на институт.

„Това, което предлага БСП, е взаимствано от нашата идея“, каза тогава Костадинов.

В подкрепа на идеята за предсрочно закриване на комисията не веднаж се е обявявала и партията на Георги Първанов АБВ.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder