Главният архитект на Видин: Целим да създадем европейска визия на град Видин

Главният архитект на Видин: Целим да създадем европейска визия на град Видин

Община Видин разполага със седем готови проекта, предвиждащи обновяване на емблематични за Видин сгради и пространства – Художествената галерия, Драматичния театър, СОУ „Цар Симеон Велики”, музей „Конака”, ПМГ „Екзарх Антим I”, Младежкия дом и пешеходната зона на Видин. Както в. „НИЕ” вече писа, на пресконференция през миналата седмица кметът на Видин Огнян Ценков и главният архитект Ангел Недялков запознаха с готовите проекти. Тъй като темата представлява интерес – особено що се отнася до реконструкцията на пешеходната зона на Видин, потърсихме главния архитект за по-подробна информация какво включва конкретно този проект. Пред в. „НИЕ“ архитект Ангел Недялков беше категоричен, че тепърва ще се правят още обсъждания, включително и в Общинския съвет, и Община
Видин в никакъв случай няма да се опитва да налага на гражданството изпълнението на един или друг проект.
„На пресконференцията ние докладвахме, че е приключен един междинен проект – „Видин през следващия програмен период” – който е подарък от държавата за всички големи градове, които са направили интегрирания си план за градско развитие, така че поне част от проектите, предвидени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Видин, да получат проектна готовност. Аз много добре обясних, че тези проекти са определени след обществено обсъждане и решение на Общински съвет, вследствие на което те бяха разработени със средства, отпуснати от Министерството на регионалното развитие”, обясни за в. „НИЕ” арх. Недялков.
Главният архитект обаче подчерта, че това, че тези седем проекта са разработени, не значи, че задължително трябва да бъдат реализирани.
Той обясни, че в момента комисия, назначена със заповед на кмета на община Видин, изготвя инвестиционна програма, която ще трябва да се гласува и от Общинския съвет. „Тези проекти ще бъдат включени в тази инвестиционна програма на община Видин, но може да не са за приоритетно изпълнение. Комисията ще определи кои проекти от интегрирания план за градско развитие ще бъдат включени като приоритетни в инвестиционната програма на община Видин. Тези седем проекта не са задължителни за изпълнение – може Общинският съвет да реши например, че пешеходната зона, защото изисква голям ресурс, би могла да бъде изпълнена на по-късен етап”, посочи главният архитект. Той допълни, че е дадена възможност в инвестиционната програма до 20% от стойността, която е определена индикативно за община Видин – а тя е 38 млн. лв., да се използват за обекти, които не влизат в обхвата на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.
Все пак арх. Недялков подчерта, че макар и не задължителни за изпълнение, седемте проекта са препоръчителни. „Те са препоръчителни, защото имат проектна готовност, а това е основното, на което държи Министерство на регионалното развитие, защото процедурите по одобряване на проектите и по съгласуване с различни институции вече са минали. Ние проведохме една епична битка с Института по паметници на културата за съгласуване на пет от тези седем проекта и в крайна сметка успяхме, за разлика от много други общини, които не са успели и, не че им го пожелавам, но ако някои от останалите общини не успеят да се включат в сроковете, поставени от Министерство на регионалното развитие, реални са шансовете Видин да получи допълнително финансиране за сметка на други областни градове”, обясни главният архитект.
Арх. Недялков подчерта, че седемте проекта са били подложени на няколко пъти на обществено обсъждане и са разработени в сътрудничество с хората, които ползват сградите. „Всички проекти са изготвени в тясно сътрудничество: за двете училища с директорите и училищните настоятелства, а за останалите общински сгради – с директорката на театъра, с директора на Художествената галерия, с директорката на историческия музей. Тоест този проект отразява на 100% нуждите на хората, които експлоатират тези сгради, не са правени самоцелни проекти”, заяви арх. Недялков.
Главният архитект обясни, че и в момента се търсят източници за финансиране на седемте изготвени проекта, извън 38-те мил. лв., които индикативно са предвидени за Община Видин по ОП „Региони в растеж”. „Три от тези обекти са предложени в ТГС „България – Румъния” – това са проектите за Драматичния театър, Художествената галерия и музей „Конака”. Ако бъдат одобрени за финансиране по трансграничната програма, няма да ги включваме в инвестиционната програма, която се разработва в момента”, каза той.
На пресконференцията през миналата седмица кметът Огнян Ценков и главният архитект Недялков се обединиха около мнението, че
и площад „Бдинци”, и цялата пешеходна зона се нуждаят от основен ремонт,
защото с течение на времето деформациите и процесите на амортизация стават все по-видими. Пред в. „НИЕ” архитект Недялков повтори тази си теза и я подкрепи с доказателства. „Сами виждате, че големи участъци на пешеходната зона пропадат поради компрометирани участъци от водопровода и канализацията, които са правени преди 40 години – така се случи преди около една-две седмици пред сградата на гимназията, където пропадна цял участък вследствие на изгнили канализационни тръби. Налага се всичко да бъде подменено, и то навреме, а не да чакаме да се случи някакъв нещастен случай. Затова би следвало постепенно да се пристъпи към обновяване и реновиране на пешеходната зона”, заяви главният архитект на Видин.
Разработеният проект за обновяване на пешеходната зона на Видин е за 15 млн. лв. Арх. Ангел Недялков обясни, че стойността на проекта е толкова голяма, защото се предвижда не просто слагане на нови плочки, каквито коментари битуват в общественото пространство, но и цялостна подмяна на инфраструктурата – на водопровод, канализация, на съществуващите електрически мрежи. Цената е висока и защото материалите, с които е предвидено да се извърши реновирането на пешеходната зона, са с изключително високо качество, допълни главният архитект. „Настилката ще бъде изпълнена само от гранит, със специална обработка, с цел да не се хлъзга през зимно време. Освен това се предвижда и промяна на осветителните тела, на цялото подвижно обзавеждане – пейки, колонки за информация, дори и кошчета за боклук, както и поставяне на хидранти за пожарогасене. Също така се предвижда и изграждане на цялостно денонощно видеонаблюдение на пешеходната зона – това е единственият начин да се спре вандализмът, на който в момента сме свидетели”, категоричен беше арх. Недялков.
Той подчерта, че освен че всички седем проекта са били подложена на обществено обсъждане, специално
за пешеходната зона е направена и анкета сред видинските граждани.
„С тази анкета ние установихме какво е мнението на видинската общественост. Видинската общественост, генерално погледнато, не приема ротондата пред театъра, не приема скулптурната група пред Съдебната палата, не приема наличието на павета в настилката, защото те създават проблеми за предвижване на детски колички. И в новия проект ние сме се съобразили изцяло с мнението на хората и
ако тази пешеходна зона се реализира така, както е предвидена в проектната основа, това ще бъде един много голям плюс за нашия град”, е мнението на главния архитект.
Той допълни, че изпълненото неотдавна с червени павета пространство в близост до фонтана пред Съдебната палата не е част от бъдещия проект за реновиране на пешеходната зона на Видин. „Хората не трябва да си мислят, че това там е направено по новия проект – в него няма да се използват такива тухлички, а гранитни плочи с различен цвят”, заяви Ангел Недялков.
Той подчерта също така, че
не е задължително цялата пешеходна зона да бъде реновирана наведнъж –
това би могло да се направи поетапно. Тъй като стойността на проекта е голяма, той е бил разделен на пет участъка, които могат да се изпълняват поетапно. Първият етап е от Художествената галерия до закусвалнята „Червената шапчица” – цената е около 3,3 млн. лв., като пешеходната зона се удължава, за да обхване и пространството пред Художествената галерия, която е в един ансамбъл с Драматичния театър. Втората зона обхваща площад „Бдинци”, пространството пред входа на Общината и стига до ДСК – – тази зона е най-сложната и затова е и най-скъпата: около 4 млн. лв. Третият етап е от ДСК до ул. „Райнина”, като обхваща и пространството пред „Конака” – цената е 2,6 млн. лв. Четвъртият етап е до Спортната зала, като се обхваща само самата пешеходна зона, и е на стойност около 1,6 млн. лв. Петият етап е от Спортната зала до края на пешеходната зона, тоест до светофара на пазара, и е с най-скромна цена – около 1,3 млн. лв.
Главният архитект на Видин посочи, че пешеходната зона всъщност обединява в един ансамбъл почти всички останали обекти, за които вече има проектна готовност – като се почне от Художествената галерия и Драматичния театър, мине се през музей „Конака” и СОУ „Цар Симеон Велики” и се стигне до Младежкия дом и Спортната зала, пред която вече е изграден ефектен нов фонтан. „Целта е да създадем една цивилизована, европейска визия на град Видин”, заяви главният архитект Ангел Недялков.

Автор: Теодора Макавеева, в-к „Ние“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder