Хашим Тачи е получавал смъртни заплахи от „Ислямска държава“

Хашим Тачи е получавал смъртни заплахи от „Ислямска държава“

Външният министър на Косово и бивш премиер Хашим Тачи заяви, че е получил смъртна заплаха най-вероятно от лидера на „Ислямска държава“ заради опозицията си срещу групировката.
„Това беше заплаха за живота на мен и моето семейство“, каза Тачи в интервю за АФП.
Косовски сайт публикува по-рано тази седмица детайли около писмото, получено през 2014 г., по времето, когато Тачи все още е премиер. То е било подписано от Абу Бакр ал Багдади – лидерът на „Ислямска държава“ и в него Тачи е призоваван да се откаже от ангажимента на Косово към Запада или ще се изправи пред „велико отмъщение“.
Тачи, който най-вероятно ще стане президент след изборите в края на тази година, потвърди, че е получавал писмо със заплахи от Багдади като допълни също, че той „няма да отстъпи пред никакви заплахи“ в борбата срещу ислямския фундаментализъм, предаде БГНЕС.
Близо 300 души от Косово са се присъединили към джихадисти на територията на Ирак и Сирия през последните години. На фона на население от 1,8 млн. души това е най-големият брой от хора на глава от населението за цяла Европа. По данни на косовското правителство обаче в момента само около 70 души се сражават.
Тачи е бивш лидер на Армията за освобождение на Косово (АОК) – бунтовническа албанска група по време на войната от 1998-1999 година срещу сръбските сили на диктатора Слободан Милошевич.
Армията на Милошевич, която извършваше етническо прочистване на местното албанско население, се оттегли от областта след 11-седмични бомбардировки на НАТО и през 2008 г. Тачи обяви независимостта на Косово от Белград. До сега повече от 100 държави са признали суверенитета на най-младата балканска страна.
През 2011 г. Съветът на Европа обвини Тачи в ръководенето на организирана престъпна мрежа по време и след войната, която е отговорна за убийства, трафик на наркотици и човешки органи.
“Моят живот беше заплашен от Милошевич и сега от „Ислямска държава“… Със същите съюзници, с които спечелих битката срещу Милошевич, ще спечеля и тази срещу „Ислямска държава“, каза Тачи по време на регионална конференция за сигурност в Прищина.
Косово се надява да влезе в ЕС като Тачи предупреди, че всяко забавяне на интеграцията на балканските държави в блока „отваря място“ за Русия, ислямския фундаментализъм и национализма в региона.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder