Русия е правила учение за ядрен удар срещу Швеция

Русия е правила учение за ядрен удар срещу Швеция

Русия е тренирала нанасянето на ядрен удар по Швеция по време на военните учения, проведени през 2013 година. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Според The Local ударът е завършил успешно, защото е нанесен в момент, в който част от шведските военни сили са в отпуск. Той е осъществен с бомбардировачи Ту-22М3, които прелитат от Санкт Петербург до източната част на Швеция. За учението съобщиха словенски медии още преди три години, като тогава не беше ясно дали всъщност това е симулация на ядрен удар. Сега информацията е потвърдена – поне според НАТО.
„През последните три години Русия е провела най-малко 18 големи учения, в някои от които са участвали над 100 000 военнослужещи. Тези учения се включвали и тренировки на ядрени удари срещу съюзниците от НАТО“, се казва в ежегодния доклад на генералния секретар за работата на Алианса, предаде БГНЕС.
Столтенберг също така отбелязва нарасналата през последните години активност на руските военни. В документа се посочва, че руските военни учения са достигнали „невиждани от времето на Студената война мащаби“. Освен това се е увеличила активността на руските ВВС край границите на алианса. ВВС на НАТО над 400 пъти са били вдигани във въздуха, за да съпровождат руски бойни самолети.
Швеция, която е неутрална страна от повече от 150 години, в последно време се замисля над това дали да не стане член на НАТО. В същото време напрежението между Стокхолм и Москва нарасна многократно. Швеция води една от най-твърдите политики срещу Русия в рамките на Европа. Тя е и инициатор заедно с Полша на идеята за т.нар. Източно партньорство, което на практика има за цел да изолира Русия от Европа.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder