DARPA иска да свърже мозъка ни със суперкомпютър чрез имплант

DARPA иска да свърже мозъка ни със суперкомпютър чрез имплант

Агенцията за аванградни изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA) обяви плановете си за разработка на нервен имплант от следващо поколение, който свързва човешкия мозък с суперкомпютри, пише Discovery News, цитиран от агенция Фокус. Програмата, наречена NESD (Neural Engineering System Design), цели подобряването на съвременните невротехологии чрез обществени и частни изследователски инициативи, като крайният резултат е създаването на малък мозъчен имплант с размер по-малък от един кубичен сантиметър.
Усилията на DARPA са насочени към разрешаване на проблема с трансфера на данни. Човешкият мозък е невероятно сложна система със стотици милиарди неврони. В момента най-модерните компютри са в състояние да обработват огромни обеми от данни за секунди. Въпросът е да се намери начин двете системи да комуникират ефективно, посочват представители на DARPA. Предложеното устройство ще служи като “преводач” между дигаталната компютърна система и електрохимичния “език” на мозъка.
Според Агенцията съществуващите сега невронни интерфейси, одобрени за използване при хора, имат около 100 канала, всеки от които събира сигнали от десетки хиляди неврони. Програмата NESD цели разработката на система, която може да комуникира директно с до един милион индивидуални неврони в определен регион на мозъка.
От DARPA изтъкват, че постигането на тази цел ще изисква пробиви в множество дисциплини, включително неврология, синтетична биология, електроника с ниска мощност, фотоника, както и в производството на медицински устройства. Потенциалните приложения биха имали изключително широк диапазон, но в краткосрочен план DARPA се надява да създаде устройства за хора със зрителни и слухови увреждания. Програмата NESD е част от инициативата BRAIN, която стартира през 2013 година.

източник: obekti.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder