Умствените способности също се влияят от сезоните

Умствените способности също се влияят от сезоните

Неврофизиолозите отдавна са установили, че сезоните влияят на настроението, но досега малко се знае как се отразяват на другите функции на мозъка, пише специализираното списание Proceedings of the National Academy of Sciences.
Някои от когнитивните функции на мозъка се променят според сезоните, твърдят учени от университета в Лиеж.
В експеримента на Кристел Майер от университета в Лиеж участвали 28 доброволци. През всеки сезон те влизали за 4 дни и половина в лабораторията, откъснати от външния свят.
След всеки период – през зимата, пролетта, лятото и есента, техните способности за съсредоточаване и целенасочени действия били проверявани с два теста, а мозъчната им активност в същото време била мерена с магнитно-резонансен томограф. Резултатите от тестовете не зависели от сезона, но ресурсите на мозъка, използвани при тестовете, се оказали различни.
Ативността на мозъка, свързана с продължителната концентрация, се оказала най-висока през юни в дните около лятното слънцестоене, а най-ниска – около точката на зимното слънцестоене.
Натоварването, свързано с кратковременната памет, достигнало пик през есента и се снижавало до мнимум при пролетното равноденствие.
Според авторите на изследването тези промени нямат връзка и не влияят на хормоналния ритъм – например при производството на мелатонин, както и на съня през различните сезони. Те смятат, че сезонните биоритми вече трябва да се проучват, както дневните.

източник: manager.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder