Обявиха процедура за избор на членове на Съвета на децата

Обявиха процедура за избор на членове на Съвета на децата

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обявява процедура за избор на членове на Съвета на децата от областите Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, София област, Шумен, Ямбол, както и четирима представители на деца от уязвими групи. Промяната в състава се налага поради навършване на 18 години или изтичане на 2-годишния мандат на част от членовете на Съвета, съобщиха от Държавната агенция.
Условията, на които трябва да отговарят желаещите да станат част от Съвета на децата, са да са възраст от 7 до 17 години и да са записани в редовна форма на обучение. Кандидатите също така трябва да притежават лидерски качества и креативност; организаторски умения; умения да мотивират и обединяват връсниците си за определени каузи или събития; умения да изразяват и защитават общото мнение, дори и то да е в противоречие с лично им мнение и да са готови, при нужда, да поемат отговорност.
Децата и младежите, които искат да станат част от Съвета, е нужно да изпратят автобиография и мотивационно писмо на e-mail: petya.dimitrova@sacp.government.bg или tsvetelina.tsvetanova@sacp.government.bg, като крайният срок за това е 31 март. Новите членове на Съвета на децата ще бъдат избрани от комисия, назначена от председателя на ДАЗД, в която ще има представители на ДАЗД, на неправителствени организации, работещи с и за деца, и на Съвета на децата. Представителят на всяка област ще бъде определен между кандидатите за съответния регион.
Съветът на децата е консултативен орган към председателя на ДАЗД, който работи в изпълнение на основни принципи на Конвенцията за правата на детето и Закона за закрила на детето. В него членуват 33 деца на възраст до 18 г. Създаден е през 2003 г., за да се насърчи детското участие в процеса на изработване на политики за децата и вземане на решения. До момента негови членове са били над 100 момичета и момчета от цялата страна. Досега представител на област Видин беше Ема Джунинска, ученичка от ГПЧЕ „Йордан Радичков” – Видин.
Като предсавители на гласа на младите хора на местно и национално ниво, членовете на Съвета на децата организират различни инициативи за популяризиране на правата на децата и детското участие, изразяват становища по проекти на нормативни документи. През миналата година те реализираха 2 много успешни кампании – „Безопасно и здравословно лято“ и „Децата имат права“, по време на която запознаха над 3000 деца от 1 до 4 клас в цялата страна с Конвенцията за правата на детето.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder