Климатичните промени влияят на самолетните полети

Климатичните промени влияят на самолетните полети

Климатичните промени, в частност затоплянето на планетата, има изненадващи последствия върху трансатлантическите самолетни полети. Пътуването отиване и връщане става по-дълго, а това е възможно да повлияе върху цените на билетите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.
Климатичното затопляне предизвиква ускоряване на въздушно течение, с посока от запад на изток над Атлантическия океан. Това ще удължи полетите от Европа към Северна Америка и ще намали продължителността им в обратната посока.
„Полетите на запад ще се сблъскат с по-силни насрещни ветрове, докато полетите на изток ще бъдат тласкани от силни ветрове“, поясниха авторите на изследването.
„Общо погледнато, пътуването отиване/връщане ще е по-дълго, тъй като изгубеното време няма да се компенсира със спечеленото по маршрута от Северна Америка към Европа. Това ще увеличи разходите за гориво и може да доведе до увеличаване цената на самолетните билети. Така ефектът от полетите върху околната среда ще нарасне, тъй като самолетите ще горят повече керосин и ще се изхвърля по-голямо количество въглероден диоксид във въздуха“.
Изследването на екипа под ръководството на Пол Уилямс от университета на Рединг е базирано върху хипотезата, че през следващите няколко десетилетия концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата ще се удвои в сравнение с прединдустриалната епоха.
Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Research Letters.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder