ЕС и Турция ще преговарят за бежанците

ЕС и Турция ще преговарят за бежанците

Европейският съюз ще проведе среща на върха с Турция за мигрантската криза в началото на март, предаде ВВС.

Новината беше съобщена от председателя на Европейския съюз Доналд Турск веднага след края на преговорите в Брюксел, продължили до късно през нощта:

„Съгласихме се, че работата по съвместния план за действие с Турция остава приоритет и ние трябва да направим всичко възможно, за да успеем. Затова възнамеряваме да организираме специална среща с Турция в началото на март“, заяви Туск, цитиран от БНР.
В края на миналата година ЕС отпусна на Турция 3 млрд. евро, за да спре миграционния поток към страните от Западна Европа.

Миналата седмица турският президент Реджеп Таип Ердоган заплаши, че „отново ще залее Европа с бежанци“, след като сирийската правителствена армия, подпомогната от руските войски, предприе офанзива срещу бунтовническите сили в Алепо.

Същевременно с това НАТО започна незабавна операция срещу трафика на бежанци в Егейско море. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обясни, че мисията има за задача да работи в тясно сътрудничество с властите на Гърция и Турция, както и с „Фронтекс“.

Турция обаче вече е допуснала на територията си над 3 млн. бежанци, а около 30 хил. чакат на границата със Сирия.

Ердоган предупреди ЕС, че Турция има правото да изгони бежанците от пределите си, ако пожелае. При това правителството се е подготвило със съответните мерки:

„Нямаме изписана думата „идиоти“ на челата ни. Ще бъдем търпеливи, но ще направим това, което трябва да бъде направени. Не си мислете, че самолетите и автобусите са там без причина“, коментира Ердоган, цитиран от The Guardian.
Само за изминалата година в Турция са пристигнали над един милион бежанци, което създаде най-тежката бежанска криза в Европа след Втората световна война.

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder