Проф. Вили Лилков: Отказът от проекта за жп линията Видин – София е отказ от национален интерес

Проф. Вили Лилков: Отказът от проекта за жп линията Видин – София е отказ от национален интерес

Десетима народни представители от областите Видин, Враца и Монтана са изпратили отворено писмо, с което искат среща с премиера Борисов във връзка със спрените големи инфраструктурни проекти – скоростния път Е79 и модернизацията на жп линията Видин – София. Проф. Вили Лилков, който е един от инициаторите на отвореното писмо, обясни, че притеснение у него и колегите му, подписали писмото, буди и фактът, че все още няма реални стъпки за приемане на програмата за целенасочени инвестиции в Северозападна България.
„Аз, като инициатор на това отворено писмо, смятам, че е необходим сериозен и директен разговор с премиера и поемане на директни ангажименти, защото програмата за целенасочена подкрепа на Северозападния регион изисква не само финансово осигурявано, но и много сериозно законово осигуряване, тъй като трябва да се променят някои закони и би трябвало да получим гаранциите от премиера“, категоричен беше народният представител.
Проф. Вили Лилков заяви, че няма истина в твърденията, че скоростната жп линия Видин – София е нерентабилна. „По отношение перспективността на това направление, има разработки, които показват, че това направление е абсолютно перспективно дори в най-песимистичния си вариант“, категоричен беше той.
Народният представител напомни, че вместо с готовия проект за скоростна линия Видин – София (за проектирането на която България изхарчи около 12 млн. лв.), държавата кандидатства по Механизма за Свързана Европа с проекти за изграждането на жп участъците София – Елин Пелин, София – Волуяк, София – Драгоман. „Има участъци от тези направления, които струват два пъти по-скъпо на километър отколкото ще струва жп линията Видин – Медковец. Ще дам пример: за София – Волуяк кандидатстването е за 104 млн. евро, за 8-километров участък, което прави по около 13 млн. евро на километър, средната цена на километър за жп участъка Видин – Медковец е наполовина“, обясни проф. Вили Лилков.
Според него някакви други интереси са наложили отказа от проекта за изграждане на скоростната линия Видин – София. „С този отказ да се кандидатства за модернизация на жп линията Видин – София се отказваме от една многогодишна работа и многогодишни ангажименти, които сме поемали пред Европа. А това е отказ от национален интерес“, категоричен беше проф. Вили Лилков.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder