ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 3-ТИ МАРТ  В БЕЛОГРАДЧИК

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 3-ТИ МАРТ В БЕЛОГРАДЧИК

С издигането на националния флаг под звуците на химна започна тържественото честване на 3-ти март – Национален празник на Република България, в Белоградчик. В знак на признателност към саможертвата на героите бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във войните. Венец поднесоха и представители на българското дружество в град Байлещ, Румъния, в който живеят 5 хиляди етнически българи. Заупокойна молитва в памет на жертвите отслужи свещено иконом Рафаил.

Слово по случай празника произнесе кметът на общината Борис Николов. „На 3 март 1878 година, преди 138 години, църковните камбани на Русия и България бият тържествено. Техният звън приветства смелостта, доблестта, саможертвата на руси, румънци, финландци, естонци, украинци, на българските революционери и опълченци. А ние и днес, както всяка година на третия ден от най-дъхавия и пъстроцветен месец на годината, свеждаме глави и произнасяме с признателност: „Благодарим ви Освободители“. На картата на Стария континент отново се чете името на България, а българският народ след столетия отново е свободен“ – отбелязва в словото си кмета на община Белоградчик.

По повод на празника Мирослава Чавдарова – председател на Общинския съвет, заяви:

„В 13-вековната история на България има много дати, които добре помним. Има дати, пропити с болка и покруса, но има дати, запечатали гордост и слава. Една от най-светлите, най-забележителните е трети март 1878 година- денят на Освобождението на България от Османско владичество, в който беше възродена българската държава“.

Отбелязването на 3 март продължи  с богата културна програма. Началото бе поставено от духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1893г.“, който изпълни военни и патриотични маршове. Присъстващите се насладиха на таланта на представителите на Детския комплекс – школа народни танци, клуб „Художествено слово“, танцов състав „Калина“ към Младежки дом и  вокална група „Пей сърце“ към клуб на пенсионера „Мадона“. Изключително топло и с много настроение и емоция бе посрещната представената композиция от възпитаниците на ОДЗ „Иглика“. Тържеството завърши с изпълнение на патриотични песни от камерен хор за акапелно пеене към местното читалище.

 

Пресслужба община Белоградчик

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder