38 случая на туберкулоза във Видинско през 2015 г.

38 случая на туберкулоза във Видинско през 2015 г.

През 2015 г. в област Видин са регистрирани 38 случая на туберкулоза срещу 44 през предходната 2014 г. Тези данни разпространиха от Районната здравна инспекция във Видин в навечерието на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. През миналата година случаи на това заболяване са установени в 8 от 11-е общини в област Видин – срещу 5 засегнати общини през 2014 г. Със заболяемост по-висока от средната за областта са общините Ружинци, Кула и Грамада. В останалите 5 общини има регистрирани единични случаи, уточниха от здравната инспекция.
В последните години се наблюдава значителен ръст на туберкулозата в световен мащаб. Статистиката на Световна здравна организация (СЗО) сочи, че всеки трети, или около 2 млрд. души, са заразени с туберкулозни бактерии. ООН има три основни приоритета – борбата със СПИН, маларията и туберкулозата. Затова е създаден Глобален фонд за профилактика и лечение на тези опасни заболявания.
Особено тревожна е тенденцията за поразяване на младата и социално-активна възрастова група. С най-висока заболяемост е възрастовата група от 0 до 18 години – 10 случая. Най-голям е броят на случаите във възрастовата група 19 – 64 години – 18 случая; заболелите над 65 годишна възраст са 10. Превес имат мъжете – 68%. Висок е и процентът и на групата на безработните лица – 24%. Всичко това се обяснява с лошите битови условия, стресът, непълноценното хранене, злоупотребата с алкохол, липсата на финансови средства, които водят до повишен риск от заболяване.
Болестта се причинява от бактерия на Кох, който има 4 патогенни типа: човешки – Mycobacterium tuberculosis; говежди; птичи и миши. 98% от случаите при човека се причиняват от Mycobacterium tuberculosis, малка част от говеждия тип, а само единични случаи – от птичия.
Туберкулозните бактерии са изключително устойчиви във външната среда. Те се запазват дълго в храчките, отделяни от болен човек. При стайна температура остават жизнеспособни от 2 до 10 месеца в зависимост от хигиенното състояние и осветеността на помещението, като в тъмни и непроветриви помещения туберкулозните бактерии могат да издържат до 3 години. Те са силно чувствителни към слънчева светлина – при пряко действие тя ги унищожава за 5 – 10 минути.
Основен източник на заразяване е болният от белодробна туберкулоза човек. Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища – въздушно-капков механизъм. При кашляне, кихане и дори разговор болният човек отделя туберкулозни бактерии във въздуха. Така хората, които се намират в близост, могат да вдишат бактериите и да се заразят. Прахът в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни, също може да е източник на заразяване – въздушно-прахов механизъм.
Туберкулозните бактерии са разпространени повсеместно и всеки от нас се „среща“ с тях, но не всеки се заразява и не всеки инфектиран се разболява от туберкулоза. Около 22% от хората, които са били изложени на продължителен контакт с туберкулозната бактерия, се заразяват. От тях само една малка част – около 10%, развиват заболяването на даден етап от живота си. Дали човек ще развие заболяването или не, зависи в голяма степен от естествените съпротивителни сили на организма. Повечето от хората (в 90% от случаите), които се заразяват с туберкулоза, остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването.
Важно профилактично средство е редовната имунизация, но не бива да забравяме и здравословния начин на живот, правилно и пълноценно хранене, умерена консумация на алкохол, отказ от тютюнопушене и не на последно място спортът, напомнят здравните специалисти.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder