Празник на турлаците от Белоградчик и турлашкото дружество Тимочана-торлака с. Миничево, в село Витковац, Сърбия

Празник на турлаците от Белоградчик и турлашкото дружество Тимочана-торлака с. Миничево, в село Витковац, Сърбия

Делегация на Турлашко дружество „Ждребче” гостува на дружество „Тимочана-Торлака” село Миничево, Р. Сърбия. Едни от най-значимите събития в живота на турлашките дружества са традиционните срещи, които ежегодно се провеждат на разменни начала, както и провеждането на традиционния събор на прохода „Кадъ боаз”, също с активното съдействие на двете дружества. Всяка пролет в дните, когато се чества народният празник „Младенци”, турлаците от белоградчишко гостуват в Сърбия, а през месец октомври западните съседи връщат визитата.
Този път в състава на делегацията на белоградчичани бе заместник кметът на общината Антон Трифонов, кметът на село Салаш Румяна Алексиева и още представители на бизнеса и членове на дружеството.
Тази година за домакин на празника на турлаците бе определено село Витковац. То не е от големите села, но все пак наброява 192 жители. Известно е с това, че преди години тук са отглеждани големи лозови масиви и поради плодородната почва силно е било развито селското стопанство. Преди повече от век селото е наброявало 1200 души и е било средищен център.
Селото бе първата спирка на българската делегация, където тя бе посрещната от Деян Кръстич – председател на дружество „Тимочана-Торлака” и кмета на селото Зоран Янкович.
След традиционното посрещане с хляб и сол и кратка закуска, гостите се отправиха за град Княжевац, където разгледаха природните и исторически забележителности и посетиха търговската мрежа на общинския център.
Програмата продължи и с разходка в селото, където бе посетен цеха за популярните сръбски кори за баница на цена за по-малко от един лев. Гостите с интерес разгледаха и аранжираната етнографска изложба в една от залите на културния дом. Тя включваше предмети, свързани с поминъка на местните хора и вещи от бита на турлаците – дрвен плуг, дрвена бучка за масло, саджак, вршняк, чогрк, тканье, вреча със заире, срп, панталоне от шаек, цргье, ръчно плетени калци, дерак, крчак, барде, и др.
Силно вълнуваща и много емоционална бе вечерта, която се състоя в Културния салон на село Витковац и по същество се превърна в празник на турлашката общност от двете страни на границата. В ХІІІ-я по ред форум взеха участие около 300 души, като на него присъства и ръководството на Община Княжевац – кметът Милан Джокич, зам. кметът Любица Николич и представители на съседните села и техните кметове – Миничево, Мали извор, Яковац, Йелашница и други. В срещата участваха и турлаци от село Превала и група белоградчичани, дошли специално за нея.
С приветствени слова към участниците в Празника се обърнаха кметовете на Княжевац и Витковац – Милан Джокич и Зоран Янкович и председателите на двете дружества – Даян Кръстич и Любомир Веселинов.
Форумът на турлаците бе наситен с много музика, песни, хора, шеги и закачки. Танцовият състав към Културния дом в Княжевац изпълни народни хора от различни фолклорни области на Сърбия, в това число и от Босилеградския край. Прекрасното настроение се поддържаше от известния народен оркестър не само в Княжевац, но и цяла Сърбия „Кешаловци“ и вокални изпълнители. С безупречната си работа, организаторите на празника направиха така, че той да се запомни задълго от всички участници.
Догодина по същото време домакин на следващия празник на турлаците ще бъде село Йелашница. А тази есен Белоградчик и село Стакевци ще посрещнат своите гости от Сърбия.

Любомир Веселинов – председател на Турлашко дружество „Ждребче“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder