Окончателно: Изборите за Общински съвет в Ружинци – касирани

Окончателно: Изборите за Общински съвет в Ружинци – касирани

Върховен административен съд окончателно постанови, че официално обявеният резултат от миналогодишните избори за Общински съвет в Ружинци не отразява реалната воля на избирателите. Преди дни върховните съдии потвърдиха решението на Административен съд – Видин от декември миналата година, с което изборите за местен парламент в Ружинци бяха касирани.

Решението на Общинска избирателна комисия – Ружинци, с което бяха обявени кандидатите, които влизат в Общинския съвет (по 4-ма съветници на ГЕРБ и БСП и 3-ма – на местната коалиция „Надежда“), беше обжалвано от БСП. Върховният административен съд е установил, че оспорените като документи с невярно съдържание (по реда на чл. 193, ал. 1 от ГПК) протоколи на десетте секционни избирателни комисии в община Ружинци не отразяват действителния вот на избирателите в общината. В резултат на това е счел, че Административен съд – Видин правилно е обявил избора на общински съветници в община Ружинци за недействителен.

Припомняме, че решението на Видинския административен съд беше мотивирано с констатациите от работата на вещите лица, назначени да проверят изборните документи. Именно вещите лица установили сериозна грешка в изчислението на недействителните бюлетини – броят на намерените действителни бюлетини е 2 154 бр., а според Общинска избирателна комисия – Ружинци тези бюлетини са 2 508 бр. Разлики са установени и при отразяване на преференциите. Нарушения са допуснати и при съхранението на изборните книжа. На базата на всичко това Административен съд – Видин постанови, че е налице опорочаване на вота на избирателите – допуснати са съществени нарушения на изборния процес, които са могли да доведат до изборен резултат, различен от обявения.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder