Общински комитет „Васил Левски“ бе учреден в Белоградчик

Общински комитет „Васил Левски“ бе учреден в Белоградчик

Общински комитет „Васил Левски” бе учреден в Белоградчик, чиято основна цел е да работи за националната кауза и спазване на заветите на Апостола на свободата. Той е продължител на създадения на 14 април 1992 г. комитет „Васил Левски“, който пък е възникнал като продължение на комитет „1850 лето“ от 1906 г. 33-ма дейците на науката, културата, образованието и общественици са първите учредителите през 1992 г.
Сред гостите бяха Васил Василев – председател на общобългарския комитет „Васил Левски“, Антон Трифонов – зам. кмет на община Белоградчик, Зинаида Иванова – организационен секретар на комитета в София, председателите на общинските комитети във Видин и Брегово – Георги Иванчев и Кирил Кунчев, и Ивайло Милушев- заместник председател на комитета във Видин.
В своето встъпително слово Ивайло Милушев отбеляза, че възстановяването на дейността на общинските комитети и създаването на нови структури е породено от дефицита на патриотизъм и национализъм в забързания и динамичен живот на българина напоследък.
Председател на общобългарския комитет „Васил Левски” изтъкна, че основната цел на тези комитети е да се пазят заветите на Апостола на свободата, а политиците в своята дейност да се ръководят на практика от тях. Политиката трябва да се морализира – смята Васил Василев, и припомни част от мъдрите мисли на великия син на България – Васил Левски, които могат да бъдат нравствен кодекс на всеки политик и българин в поведението и делата му. Тези комитети трябва да работят с хората по места и в съдружие с обществените и патриотични организации, с младите възрожденци, с учениците, които не трябва да забравят за националните идеали и личности на своя народ.
След кратко обсъждане на няколко кандидатури се стигна до единодушното решение за председател на обществения комитет да бъде избрана учителката Соня Петрова – преподавател по история и география в СОУ „Христо Ботев” в Белоградчик. Тя е млад и амбициозен учител, от една година е председател на клуб „Млад възрожденец”, чиито представители присъстваха на учредяването на комитета.
Васил Василев подари книга от Антон Дончев на новия председател, с лично посвещение от автора. Соня Петрова благодари на съгражданите си за избора и обеща с работата си да бъде полезна както за младите хора, които обучава, така и за поддържане будна паметта на всеки за националното самосъзнание и българщината, които дават увереност с патриотизъм и родолюбие, да се продължи пътя на надграждане и развитие.
Зам. кметът Антон Трифонов благодари на гостите за участието им в учредителното събрание, връчи им сувенири и изделия, произведени в района на Белоградчик, обеща съдействие от страна на местната власт и пожела ползотворна дейност на новата обществена организация.

Пресслужба Община Белоградчик

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder