Над 280 хил. туристи са посетили Северозапада през 2015 г.

Над 280 хил. туристи са посетили Северозапада през 2015 г.

„Северозападният регион има много голям туристически потенциал и близостта на река Дунав го прави още по-атрактивна дестинация“, това е заявила днес министъра на туризма Николина Ангелкова по време на дискусия във Враца във връзка със старта на кампанията „Чудесата на България“. Ангелкова е отбелязала, че през 2015 г. тази част на страната ни е посетена от над 280 хил. туристи по данни на НСИ, от които около 240 хил. са българи.
„Много туристи посещават региона и с круизни кораби по река Дунав и ние трябва да направим всичко по силите си да ги задържим по-дълго тук“, е посочила още министър Ангелкова. По думите й, през миналата години сме посрещнали 183 криузни кораба с над 24 хил. гости, като прогнозите за 2016 г. са също обещаващи. „Много важно е да предложим повече прeживявания на туристите. За да се обединим на национално ниво кои са основните ни атракции, разработихме 8 културно-исторически дестинации, като една от тях обхваща региона и носи името „Богатството на Северозапада“, е допълнила Николина Ангелкова. Дестинацията включва градовете Враца, Видин, Белоградчик, Чипровци, Берковица, Вършец, Мездра, Плевен, както и някои от най-знаковите обекти на тяхна територия.
Днес Регионалният исторически музей във Враца е бил домакин на дискусия, организирана в рамките на шестата кампания „Чудесата на България“ на в. „Стандарт“. В срещата под надслов „Чудесата на Враца и Северозапада – нови възможности за развитие на културно-историческия туризъм и икономиката в региона“ са се включили и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, областният управител на Враца Малина Николова, съветникът на министъра на културата проф. Николай Овчаров, кметът на града Калин Каменов, кметове от други населени места, експерти и др.
Тази година акцентът в кампанията „Чудесата на България“ е поставен върху ролята на музеите като инструмент за популяризирането на България извън границите й. В. „Стандарт“ предлага Рогозенското съкровище, което е разкрито в тази част на страната, да стане посланик на България пред света. Инициативата включва през 2016 г. да бъде организирана изложба „Чудесата на Северозапада” в зала на Европейската комисия в Брюксел по повод Деня на Съединението 6 септември. Вече са проведени предварителни разговори със заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, с министър Рашидов, с кмета на Враца и историци. Чудесата не само ще рекламират пред Европа културно-историческото наследство на България, но и огромните й възможности като целогодишна туристическа дестинация.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder