Бившият кмет на Хасково Георги Иванов е обвиняем за разрушен паметник на културата

Бившият кмет на Хасково Георги Иванов е обвиняем за разрушен паметник на културата

Във вторник срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов беше повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура-Пловдив, съобщи Труд. Иванов е привлечен като обвиняем за издадено от него заповед за разрушаване на сграда, обявена за паметник на културата, в качеството му на длъжностно лице. Разрешителното с №514 е издадено на 14 май 2015 г., а повдигнатите от прокуратурата обвинение срещу 61-годишния бивш градоначалник са заради извършено престъпление по чл.278б, ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс и за нарушение на разпоредбите на чл.196, ал. от ЗУТ.
Разследването установило, че Иванов е издал заповедта, с която е наредено да бъде съборена сградата на ул. „Дунав“, кв. 44 – Хасковски затвор със застроена площ от 417 кв.м, построена през 1892 г. Постройката е обявена за паметник на културата със статут на историческа недвижима културна ценност, категория „национално значение“ и е включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в брой 36 на „Държавен вестник“ от 1970 г. След издадената заповед е последвало разрушаване на сградата – паметник на културата.
Срещу бившия кмет е наложена мярка „парична гаранция“ в размер на 5000 лева. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването е било възложено на Окръжна прокуратура-Пловдив и се извършва от екип от следователи от Окръжен следствен отдел към същата.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder