ЕП гласува доклад на Илияна Йотова

ЕП гласува доклад на Илияна Йотова

Докладът за планинските региони в Европа на Илияна Йотова бе приет с огромно мнозинство в пленарната зала на ЕП. С изключение на крайнодесните, всички политически групи подкрепиха почти единодушно нейната инициатива, целяща да се отдели специално внимание и да се създадат нови възможности за инвестиции в планинските региони чрез европейски средства.

„Необходима е специална програма за развитието на планинските региони, всички сме убедени в това“, каза Йотова на дискусията в Страсбург, продължила повече от три часа.

Българският евродепутат настоява процент от европейското финансиране да бъде само за планинските региони, както и за възможности за целеви проекти за финансиране и подпомагане на планинските региони на Европа.

30% от територията на ЕС представляват планини, като близо 17% от европейските граждани живеят в планинските региони. Тези региони имат своите специфики и изискват специални мерки за развитието си.

„Приветствам инициативата на г-жа Йотова, защото планините трябва да бъдат опазени. Те са нашият основен източник на питейна вода. Ние трябва да подкрепим инвестиции в традиционните икономически дейности, както и за развитието на транспортни и телекомуникационни връзки“, заяви Франц Богович, докладчик от групата на ЕНП.

Йотова е категорична, че този доклад трябва да прерасне в стратегия за планините.

Европейската политика за сближаване трябва да инвестира в производството на различните видове възобновяема енергия – вятърна, слънчева, водна и биомаса. Планинските региони могат да бъдат развивани чрез туризъм и био – земеделие, които да бъдат подпомагани с целеви средства от оперативните програми. Специално внимание в доклада е отделено на инвестициите в малките и средни предприятия, особено в сферите на туризма, традиционните занаяти и земеделието.

Йотова предлага специално разработване на системата за дуално образование. За пример тя използва немските планински региони, които имат постигнати добри резултати в заетостта чрез комбинирането на традиционно образование с практика в определен занаят.

Не на последно място българският евродепутат е поставил въпроса за инфраструктурата и интернет. Според нея връзките между планините и прилежащите области са ключови. Освен традиционните икономически предимства на добрата инфраструктура, голяма част от туристите в планинските региони са именно от близките градове. Висококачественият интернет от своя страна е от ключово значение да останат младите хора в планините.

Според Йотова демографската криза на планинските региони е най-сериозното им предизвикателство. „Обезлюдяване на планините не е ограничено единствено до периферни държави като България и Румъния, в които изчезват цели планински общини. То се случва и в по-богатите държави на Европа. Затова настоявам в следващия програмен период и прегледа на сегашната финансова рамка да се постави специален акцент върху планините. Те са неизмеримо богатство за всички нас и бъдещите поколения няма да ни простят, ако сега не им обърнем внимание“, каза тя.

Комисарят по околната среда Кармену Вела присъства в пленарната зала и предложи да проведе консултации с държавите-членки по политиката на сближаване с акцент на планинските региони и за тяхното целево финансиране в новата многогодишна финансова рамка.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder