Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
Иманяри, извършвали изкопни дейности в Рациария, се изправят пред съда

Иманяри, извършвали изкопни дейности в Рациария, се изправят пред съда

Окръжна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу трима младежи, извършвали незаконни изкопни работи в охранителната зона на недвижима културна ценност – античен град Рациария до с. Арчар, обл. Видин (престъпление по чл. 277а ал.3 във вр. с ал.2 във вр. с чл.20 ал.2 от НК). Това съобщиха от Апелативна прокуратура – София.
На 11.12.2015 г. по време на специализирана полицейска операция служителите на реда видяли няколко лица, извършващи нерегламентирани изкопни дейности в местността „Тополките“, попадаща в охранителната зона на античния град. След като забелязали униформените иманярите побягнали в посока река Дунав, оставяйки лопатите, кирките и якетата си с мобилните телефони, както и лекия автомобил, управляван от единия от тях. Полицаите разпознали сред бягащите обвиняемия Борислав А., живеещ в къщата срещу сградата на полицейски участък в с. Арчар, а по намерените вещи лесно идентифицирали и неговите съучастници.
Пристигналата дежурна следствено-оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, при което били установени два изкопа с прясно изкопана пръст и фрагменти от антична керамика. В профилите на изкопа били открити множество керамични фрагменти, показващи, че има разрушени културни пластове.
Тримата обвиняеми са от с. Арчар, където е известно, че античен град Рациария е недвижима културна ценност. Обвиняемият Борислав А. (на 26 години) вече бил осъждан през 2009 г. за подобно престъпление, извършено в същата охранителна зона, като тогава му било наложено наказание лишаване от свобода за срок от три месеца условно. В хода на досъдебното производство той не се признал за виновен и отказал да дава обяснения. Другият обвиняем – Димитър Д. (на 19 години) също отрича вината си, като обяснил, че е търсил олово. Само непълнолетният обвиняем Кирил Г. (на 16 години) съдействал на разследващите и изразил съжаление за стореното.
Предстои насрочване на първото заседание по делото от Окръжен съд – Видин.
Извършването на изкопни работи в охранителната зона на недвижима културна ценност е незаконна дейност, според чл. 147 на Закона за културното наследство, съгласно която разпоредба археологическите обекти се издирват и изучават като културни ценности единствено чрез теренни проучвания, т.е. касае се за частна дейност извън научните цели, за която липсва каквато и да е възможност да бъде разрешена. Античният град Рациария е археологическа недвижима културна ценност с национално значение от 1965 г. Дебелият културен пласт на античния град достига на места 10 метра. Около него се наблюдават множество незаконни изкопи от иманяри, извършени през различни периоди от време. Въпреки това, специалистите са на мнение, че все още е възможно провеждането на археологически разкопки, тъй като е нарушена стратиграфията само в горните слоеве на археологическия паметник.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder