Масово слагат лепило за месо в сирената

Масово слагат лепило за месо в сирената

Управителят на Центъра за биология на храните Сергей Иванов заедно с председателя на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов представиха резултатите от лабораторните изследвания на 36 вида краве сирене от българския пазар.

Оказва се, че производителите на сирена масово слагат инзим наречен „трансглутаминаза“, който е известен също като „лепило за месо“. Този вид ензим не забранен за ползване в хранителни продукти, но според Сергей Иванов, липсват достатъчно данни как влияе върху човешкото здраве.

„В момента не можем да докажем категорично наличието на трансглутаминаза, тъй като подобно изследване не се прави у нас и е доста скъпо. Подозираме и сме почти сигурни, че ензимът е използван при производството на десетина от общо 36-те изследвани сирена“, каза Иванов. Също така през последните години се забелязва голям ръст на вноса на този ензим, тъй като той действа като заздравител и придава добър търговски вид на продукти, в които има голямо количество вода.

При проведените изследвания при 26 от 36-е изследвани сирена се наблюдава ниска степен на зрялост, а в шест от тях са открити немлени мазнини, най-вече палмово масло.

Изследването на съдържанието на вода в сирената също е показало смущаващи резултати. По Критериите на БДС, които не са задължителни, количеството вода в сиренето трябва да е 54%. 19 от изследваните продукти се съдържат над 59,4% вода, като при три е количеството е над 65%.

Само при 8 от 36 продукта няма отклонения при нито един от наблюдаваните показатели. Те са:

– „Верея“ на ОМК-Пловдив

– „Пършевица“ – „Зоров-91“, Враца

– Frezco – „ЛодисИнвест“, клон Пазарджик

– Lacrima – „ЛодисИнвест“, клон Пазарджик

– LB Bulgaricum – „Ел Би Булгарикум“, Видин

– Billa – Произведено за „Билла България“

– Насипно „Маджаров“ – „Димитър Маджаров-2“

– Насипно „Карловско“ – „Ем Джей Дериз“.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder