Топ вести
29.09.2022 - Специализирана полицейска операция на територията на ОДМВР-Видин
29.09.2022 - Областният управител на Видин обсъди организационно-техническата подготовка за изборите с кметовете на Брегово и Ново село
29.09.2022 - В края на октомври стартира монтажът на климатици по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин“
29.09.2022 - 43-годишен жител на село Горни Лом е бил задържан за притежание на наркотици
28.09.2022 - С модерен комплекс за спорт на открито ще се сдобие видинското училище „Любен Каравелов“
28.09.2022 - Близо 19 млн. лв. са одобрени за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия
28.09.2022 - Одобряват се допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната
28.09.2022 - Осигуряват се 40 млн. лв. за лекарства за деца с редки заболявания
28.09.2022 - Одобрен е отчетът за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2021 година
28.09.2022 - „Ден на отворените врати“ в Административен съд-Видин
България трябва да плати 550 млн. евро на Русия заради „Белене“

България трябва да плати 550 млн. евро на Русия заради „Белене“

НЕК ще трябва да плати на „Атомстройекспорт” 550 млн. евро по арбитражното дело за спирането на „Белене“, но в замяна ще получи оборудване на тази стойност.

Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с Националната енергийна компания за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“, съобщиха от „Росатом“.

През септември 2012 г. компанията „Атомстройекспорт“ – дъщерно дружество на „Росатом“, което се занимава със строителството на ядрени централи по руски дизайн в чужбина, заведе арбитражно дело срещу българската НЕК за 1 милиард евро за спирането на строителството на АЕЦ „Белене“.

„Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха“, каза Бойко Борисов, като посочи, че на практика нашата страна ще купи това, което по-рано е поръчано.“Ние трябва да си докупим оборудването и ще имаме един реактор“.

Борисов подчерта, че „сега трябва да питаме ЕК какво да правим – да го строим ли, защото вече ще имаме един окомплектован реактор. Заедно с руската фирма „Атомстройекспорт“ да го продадем на трета страна”, посочи още той като възможен вариант.

„Първият прочит на арбитражното решение показва, че арбитражът е взел решение и е присъдил почти половината от предявения иск на „Атомстройекспорт“. Приблизително 50% от иска е уважен. Общият размер на иска, който „Атомстройекспорт“ предяви беше приблизително 1,2 млрд. евро“, каза енергийният министър Теменужка Петкова.
Решението за спиране на изграждането на втората българска ядрена централа беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на Борисов.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder