Турция готова изплати компенсации на Русия

Турция готова изплати компенсации на Русия

Турция е готова да обезщети Русия за свалянето на руския самолет Су-24, каза турският премиер Бинали Йълдъръм.

Прес секретарят на руския президент преди това съобщи, че държавният глава на Турция Реджеп Ердоган е изпратил послание до руския лидер Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за станалото.

Руските власти изтъкват, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Анкара е изплащане на компенсации за нанесените щети.

„Съдържанието на писмото е ясно. Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсация. Двете страни желаят да нормализират отношенията си. Мисля, че нещата се подобряват“, заяви Йълдъръм по турския телевизионен канал TRT.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха през ноември, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята.

Руският президент Владимир Путин нарече станалото „удар в гърба“ от съучастници на терористи и въведе редица санкции срещу Турция.

По-късно съучастие в убийството на пилота заяви Алпарслан Челик. През април Челик беше арестуван в Измир. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder