В Москва тормозят американските дипломати

В Москва тормозят американските дипломати

Наблюдението и тормозът над представители на дипломацията на САЩ в Москва са се засилили и държавният секретар Джон Кери е обсъдил въпроса с руския президент Владимир Путин.

По думите на говорителката на Държавния департамент Елизабет Трюдо САЩ гледа сериозно на зачестилите през последните две години случаи на тормоз от страна на руски агенти за сигурност и пътни полицаи. Тя не отхвърля възможността подобна практика да съществува и извън Москва, но американските власти разполагат с информация само за руската столица.

Кери последно е обсъдил въпроса с Путин на 24 март тази година.

Трюдо да не посочва конкретни примери, но в материал „Уошингтън поуст“ разкрива, че на среща на американски посланици в Русия и Европа дипломатите са споделили методите, използвани от руските служби.

Рутинните тактики включват следене на дипломатите и семействата им, присъствие на техни събития или плащане за негативни статии по адрес на американците.

Понякога действията са били по-агресивни. Американски представители са докладвали за случаи, в които домовете им са били разбивани от хора, които просто са пренареждали мебелите или са включвали лампите и телевизорите преди да си тръгнат. Един от потърпевшите се оплакал, че влязъл с взлом човек се е изходил в дневната му стая.

Най-много са оплакванията в Москва, където дипломатите са докладвали редовно за нарязани гуми на автомобилите им и постоянен тормоз от пътната полиция. Бившият посланик Майкъл Макфол е бил преследван от наети от Кремъл протестиращи, а децата му са били следени на път за училище.

Още по време на първия мандат на президента Барак Обама служители на руското разузнаване са разбили дома на американското аташе на отбраната в Москва и са убили кучето му.

Според бившия посланик на САЩ в Чехия Норм Айзен все по-агресивната „сива война“, водена от Русия, е в отговор на санкциите срещу Москва заради намесата в Украйна.

От посолството на Русия във Вашингтон не отхвърлят ясно обвиненията, но отговарят за „Уошингтън поуст“, че в дипломатическата практика винаги има принцип на реципрочност и през последните години руските посланици в САЩ са били изправени през определени проблеми.

„Руската страна никога не е действала активно, за да въздейства отрицателно на дипломати на САЩ по какъвто и да е начин“, се казва в изявление на руското посолство.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder