Хиляди на протест срещу излизането на Великобритания от ЕС

Хиляди на протест срещу излизането на Великобритания от ЕС

Вчера хиляди британци се събраха пред парламента, за да протестират срещу излизането на страната от ЕС и последиците от това. Протести имаше още в уелската столица Кардиф.

Протестите в Манчестър, Ливърпул и Оксфорд бяха отменени от съображения за сигурност, но ще се проведат през идващата седмица.

Двама депутати от британската опозиционна Лейбъристка партия – Джонатан Едуардс и Герайнт Дейвис внесоха официален призив в парламента за организиране на втори референдум за членството в ЕС.

Британските граждани трябва да постигнат съгласие по условията за напускане на ЕС, и ако не са доволни от тях, те трябва да имат възможността да изберат оставането на Великобритания в ЕС се казва в призива на двамата депутати.

За пет дни над 4.01 милиона души са се подписали под онлайн петицията, приканваща британското правителство да организира втори референдум за членството в ЕС.

Очаква се парламентарната комисия по петициите да я разгледа през следващата седмица и да реши дали да организира дебат по нея. Парламентът е длъжен да разгледа всяка петиция, съдържаща над 100 хиляди подписа.

В подписката се казва, че правителството трябва да приложи правилото, че ако гласувалите за или против оставане в ЕС са под 60 процента и при избирателна активност под 75 процента, трябва да има още един референдум. За напускане на ЕС гласуваха 52 на сто, а за оставане – 48 процента от 46.5 милиона избиратели.

Водещи фигури в предизборната кампания за референдума на 23 юни, включително премиерът Дейвид Камерън, който в петък заяви, че подава оставка, казаха, че не може да има втори референдум по този въпрос.

Миналият четвъртък 52% от британците гласуваха за излизане на страната им от ЕС срещу 48% за оставане в съюза. Срещу „Брекзит“ бяха шотландците и северноирландците, което предизвика страхове от разпад на Обединеното кралство.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder