Съдът забрани партията на Местан

Съдът забрани партията на Местан

Софийският градски съд е отказал регистрация на новата партия на Лютви Местан – ДОСТ.

Основният аргумент на съдия Лилия Илиева е, че ДОСТ е дума от турски произход и затова бъдещата партия щяла да бъде етническа.

Съдийката допълва виждането си с извадка от тълковния речник, според който ДОСТ означава „приятел“ на турски. Магистратът не отчита факта, че ДОСТ всъщност е вписана в устава на партията като абревиатура и означава „Демократи за отговорност, толерантност и солидарност“.

Друг мотив да бъде отказана регистрацията е, че по-голямата част от вписаните като учредители български граждани са от турски етнически произход. Съдът не отчита, че същото е положението с други две партии – ДПС и НПСД.

Определението на градския съд може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Още в началото на юни лидерът на ДОСТ Лютви Местан обясни проблеми с регистрацията с намесата на „евразийските сили“. Той се оплака от политически натиск върху съдебния състав, посочвайки за негови автори крайните националистически партии, ДПС и БСП.

Причината за оказваните спънки пред регистрацията на ДОСТ била нейната „радикална евроатлантическа ориентация“.

Преди окончателно да откаже регистрацията на ДОСТ, Софийският градски съд поиска от нейните учредители да обяснят редица обстоятелства около устава й, както и да променят една дума от него. Претенциите на съда от преди месец и половина изглеждаха необичайни и граничеха със заяждане.

Мотивите за окончателния отказ от регистрация са всъщност доста различни от предишните искания на съда по делото.

Преди да постанови окончателното решение съдия Илиева спря процеса по регистрация и настоя ДОСТ да представи устав, в който думата „установяване“ да се заменени с думата „утвърждаване“ или друга.

Въпросната дума е поставена в контекста на клишираната политическа декларация за „безусловно установяване на чувство за национална отговорност“.

Съдийката искаше от ДОСТ да изброи дословно кои точно са „реформаторските сили“ в българското общество, които партията иска да „отприщи“. И още – да посочи конкретните способи, с които ще се „осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи“.

Лилия Илиева настояваше за обяснение кои са „решителните и всеобхватни реформи в съдебната власт“, които ДОСТ смята да извърши.

Съдът поиска още ДОСТ да представи в оригинал всички 9180 заявления за членство в партията, непризнавайки нотариално заверените копия, което също е необичайно.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder