Съдят Кристин Лагард заради аферата „Тапи“

Съдят Кристин Лагард заради аферата „Тапи“

Френски съд взе решение изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) да бъде съдена заради аферата „Тапи“, в рамките на която френската държава изплаща голяма сума като компенсации на бизнесмена Бернар Тапи.

Върховният апелационен съд на Франция отхвърли обжалването на Кристин Лагард върху решението тя да бъде дадена на съд заради действията й по време на събитията, в рамките на които Тапи получи от властите 404 млн. евро от парите на данъкоплатците през 2008 г.

В същото време от МВФ изразиха категоричната си подкрепа за своя директор, която наскоро започна своя втори 5-годишен мандат начело на финансовата институция.

„Изпълнителният борд беше информиран за скорошните развития, свързани с въпроса, и продължава да изразява увереността си в способността на изпълнителния директор да изпълнява задълженията си“, заяви говорителят Гери Райс.

Официалното разследване срещу изпълнителния директор на МВФ започна през 2014 г. по обвинения в проявена небрежност в рамките на мащабен скандал, в който бизнесменът Тапи обвини друга банка в измама при продажбата на компанията „Адидас“ през 90-те.

Ако бъде осъдена, Лагард може да получи ефективна присъда от една година затвор, както и глоба в размер на 15 000 евро. Тя отрича обвиненията срещу нея, посочвайки, че е действала по нарежданията на тогавашния президент Никола Саркози.

През 2008 г. тя разпорежда да бъде проведен арбитраж в спора между Тапие и банката „Credit Lyonnais“, част от която е собственост на държавата. В резултат на арбитража Тапи получава 404 млн. евро, изплатена му от държавна институция.

Тапие трябваше да върне сумата до февруари 2015 г.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder