Директорът на НАП Велико Търново се срещна с представители на бизнеса от Северозапада

Директорът на НАП Велико Търново се срещна с представители на бизнеса от Северозапада

Директорът на ТД на НАП Велико Търново, Ивайло Здравков се срещна с представители на бизнеса от областите Видин, Враца и Монтана. Срещата бе проведена в гр. Враца и целта й бе НАП да покаже своята заинтересованост към бизнеса, запознавайки собствениците на търговски дружества със същността на контролната дейност и по-конкретно извършването на оперативни проверки.

Здравков изтъкна, че един от приоритетите на приходната агенция е да бъде променено поведението на търговците и да се поощри доброволното деклариране и внасяне на данъци и осигурителни вноски. Това е и причината да не се говори за данъчно задължени лица, а за клиенти на НАП и за да не се стига до санкции се предприемат действия, като тази среща за стимулиране на доброволното внасяне на данъци.

На срещата стана ясно, на какъв принцип ще се извършват проверките и какви действия ще бъдат предприети по време на лятната кампания за проверяване на туристическите и търговски обекти в региона, която ще стартира скоро.

На първо място проверките ще бъдат на ротационен принцип, което означава, че инспекторите от Видин ще извършват проверки например в Монтана и Враца, а в област Видин проверяващите може да са от други офиси на НАП.

Ще има проверки в курортни градчета, в почивните дни (петък, събота и неделя) и извън рамките на работното време на администрацията. Ще има съвместни проверки с контролни органите на МВР и Агенция „Митници“, засилени проверки ще се извършват и от инспекторите от звеното за фискален контрол, които ще изискват фактури и документи за произхода на стоките и ще следят за отчитането на продуктите при техните получатели и не на последно място са т.н. проверки, чрез „тайни клиенти“, те ще се извършват най-вече, където има посещение на туристически групи. При установяване на нарушения ще бъдат съставяни актове и издавани наказателни постановления, може да се разпореди и запечатване на търговския обект.

„Идеята на този контрол е да се промени поведението на търговците като е доказано, че проверките имат дисциплиниращ и фискален ефект. Целта на НАП е да насърчава и стимулира бизнеса да спазва данъчното и осигурително законодателство, а не да налага санкции.“ заяви в заключение Ивайло Здравков, Директор на Териториалната дирекция на НАП Велико Търново.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder