Хранят ли се децата във Видин с качествени храни

Хранят ли се децата във Видин с качествени храни

В периода 10.03. – 30.06.2016 г. са проверени общо 19 хранителни обекта, разположени на територията и в непосредствена близост до детски заведения и училища в област Видин. Проверките са извършени съвместно от

Областната дирекция по безопасност на храните и Областната дирекция на МВР във Видин. Възложени са от Окръжна прокуратура – Видин в изпълнение на разпореждане на Върховната касационна прокуратура.

През февруари 2016 г. Върховната административна прокуратура разпореди на своите окръжните структури провеждане на проверки за спазване на специфични изисквания към безопасността и качеството на храните. Във фокуса й бяха поставени детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици. Поводът за разпоредените масови проверки бяха зачестилите случаи в страната, както и публикации в средствата за масово осведомяване, за консумирани от ученици напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда.

От пресцентъра на Апелативна прокуратура – София съобщиха, че от Окръжна прокуратура – Видин вече е представен доклад за осъществения контрол за качеството и безопасността на храните. Установено е, че във всички училищни лавки, бюфети и павилиони се предлагат задължителен асортимент минимум от храни и напитки (различни по вид сандвичи, тестени закуски със зеленчукова и /или млечна плънка, млека и млечно-кисели напитки, плодове, натурални плодови сокове, бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води). ОДБХ – Видин е установила в 7 от обектите предлагането на плодови сокове с подсладители, айрян с добавена сол и принцеси с кайма, която не е произведена по утвърден стандарт „Стара планина“. За констатираните несъответствия са издадени 7 предписания.

Съставени и връчени са 4 акта за установяване на административно нарушение за липса на работно облекло, неправилно съхранение и неводене на записите по системата за самоконтрол.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder