„Сова Харис“: Манолова е най-силният възможен кандидат вляво

„Сова Харис“: Манолова е най-силният възможен кандидат вляво

Мая Манолова е най-силната вероятна кандидатура на левицата за предстоящите президентски избори. Това става ясно от изследване на социологическа агенция „Сова Харис“, предаде БГНЕС. Национално представителното проучване е проведено сред 1000 души в периода 21-25 юли.

Според данните на агенцията най-одобряваната фигура за президент е премиерът Бойко Борисов с 32,3%, следван от столичния градоначалник Йорданка Фандъкова с 30,3 на сто. Трети по рейтинг е националният омбудсман Мая Манолова, за която подкрепа биха дали 20,7% от гражданите. Това означава, че подкрепата за нея е най-висока от всички лица вляво.

„До изборите за държавен глава на Република България остават само около 3 месеца. Ситуацията е, меко казано, странна. Водещите политически партии още не са обявили своите кандидати, което вероятно обуславя дефицита на социологически данни в публичното пространство. Оказа се, че избирателите нямат намерение масово да се втурнат към урните наесен“, заявява социологът Васил Тончев.

„По-малко от половината са абсолютно сигурни, че ще гласуват. Като се има предвид и че в избирателните списъци фигурират доста имена на хора, които не пребивават в страната, се очертава развръзката на изборите да се получи на балотаж“, обясни той.
ca604c239dcc376183e58c789c2aa80c

„Получихме отговор на разгорелия се в публичното пространство спор какво би станало, ако лидерите на основните партии се явят като кандидат-президенти. Виждаме, че интригата вероятно ще се сведе до двубой между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Превъзходството на лидера на управляващата партия е очевидно, но все пак не би било достатъчно, за да приключи изборите още на 1-ви тур. Това пък предполага усложняване на ситуацията и ново прегрупиране на силите за евентуалния втори тур на надпреварата“, добавя той.

„В медиите се спрягат доста имена на кандидати за президентския пост. Тествахме най-често налаганите. Намирам за нормално на предните места да излизат лица от двете най-масови партии, диференцирани ичрез мажоритарния признак. За ГЕРБ това са премиерът и столичният кмет, а за БСП напред изпъкват две дами – Мая Манолова и Корнелия Нинова“, обяснява Тончев.

„Близък резултат до този на кандидатите на ГЕРБ и БСП би могла да постигне както евентуална обединена кандидатура на трите патриотични партии, така и Слави Трифонов. Утвърдени формации като ДПС, РБ и АБВ могат да окажат съществено влияние на резултатите от изборите, но не като издигнат свой кандидат, а като подкрепят номинациите на някоя от водещите партии. Това разпределение на силите личи и от нагласите за подкрепа на основните политически субекти при едни евентуални извънредни парламентарни избори“, завършва анализа си социолога.
Хаштаг-BG
Сн.: БГНЕС

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder