Активно общество открива свой  клон в Раковица (Видео)

Активно общество открива свой клон в Раковица (Видео)

Ръководителят на регионалния офис на неправителствената организация Цветомир Николов с идея за общински вестник. Кой е той, вижте в следващия репортаж.


Възможностите, които предлагат селата, са много по-големи от възможностите в градовете, стига хората да съумеят да впрегнат своя потенциал, знания и умения и да се възползват от тези възможности. В това е убеден един млад човек, който е избрал и е успял да се реализира в малкото село Подгоре в малката видинска община Макреш.
29-годишният Цветомир Николов е роден и израснал във Видин, завършил е висшето си образование – бакалавър по богословие и магистър по история на България – във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, а днес живее в макрешкото село Подгоре. И не съжалява, защото съзнателно е избрал живота в малкото село пред този в големия град. „Това, че изучавах история има голям принос към изграждането ми като човек – държа на своите корени, не желая да се отделям от тях. Обичам родния край, за мен тук е най-добре. Колкото до удобствата – много от нещата, които ги има на село, ги няма в града. Винаги съм обичал Подгоре – като дете всяко лято, както и съботите и неделите бяха там, при баба и дядо. Живописно място, спокойно, хората са добри”, така Цветомир описва село Подгоре.
В малкото населено място днес живеят не повече от 200-300 души, не повече от 20-30 от тях са младите хора, мнозина от които имат чувството, че са изпаднали в безпътица и безизходица, споделя Цветомир. Затова той се амбицира да покаже на младите хора от Подгоре, а и от цялата община Макреш, че те могат да променят нещата. Решава, че това може да стане като младите хора бъдат обединени в неправителствена организация – в това си начинание Цветомир намира подкрепа от младежкото Сдружение „Активно общество”. И в резултат след броени дни Сдружението, което вече има офиси в град Видин и в Ново село, ще открие свой офис и в най-голямото село в община Макреш – Раковица, а ръководството на новата регионална структура на младежката организация ще поеме Цветомир.
Освен любовта към селото, където е прекарал голяма част от детството си, сякаш съдбата е другото нещо, което отвежда Цветомир в Подгоре. След като завършва образованието си, той близо две години и половина не успява да си намери работа – вместо обаче да стане един от младите видинчани, които нито учат, нито работят, а по цял ден висят в кафенетата, Цветомир заминава за Подгоре, за да помага на дядо си, който не може вече да се справя сам с малкото стадо, което отглежда. „Дядо ми имаше 11 овце. Когато завърших висшето си образование, се прибрах на село – нямаше големи възможности за младите хора, а трябваше по някакъв начин да се препитавам. Баба ми почина, а дядо сам не можеше да се грижи за стопанството и за себе си и имаше нужда от помощ. Тъй като бях без работа, реших, че аз мога да му помагам”, разказва Цветомир.
За 2-3 години стадото се увеличило значително и в момента вече наброява 89 животни, с гордост казва той. Всъщност, въпреки че е завършил висше образование, Цветомир не се срамува, че е животновъд – говори за това занятие с любов, споделя, че обича животните и грижите за овцете не му тежат. Осъзнава, че за мнозинството от младите хора на неговата възраст животновъдството не е особено привлекателно занимание – изисква тежък физически труд, както и много познания. Макар специалностите, които е следвал да нямат нищо общо с животновъдството, Цветомир споделя, че висшето обучение му дало нещо много по-важно – уменията да намира сам нужната му информация и да прилага наученото на практика. „Когато започнах да гледам овце, вложих 200-300 лв. и си купих всички възможни книги за овцевъдството и от тях получавам нужната информация, която ми трябва за отглеждането на стадото”, обяснява Цветомир.
Разказва, че го влече и био животновъдството и смята в тази посока да развива фермата си. „Избягвам да лекувам овцете с медикаменти – когато това е възможно, използвам билки”, споделя младият мъж. Разказва, че по билките се увлякъл през първата година след като се установил трайно в Подгоре. „В началото като ходех всеки ден да паса овцете, ставаше ми малко скучно, защото е доста еднообразно занимание – чудех се какво да правя докато чакам овцете да се напасат и тогава започнах да събирам билки, да се интересувам от билкарството: как се сушат билки, как се прибират и съхраняват, започнах да се интересувам от рецепти”, обяснява Цветомир.
Освен че е животновъд, Цветомир от около две години е и нощен възпитател в общежитието към Основно училище „Христо Ботев” – с. Раковица. През свободното си време пък отглежда овце. Така че младият мъж е зает почти 24 часа в денонощието. Но не се оплаква. Защото знае какво е да нямаш работа и да търсиш безуспешно своята реализация. „Супер е! Когато бях безработен, се молех на Господ да ми даде да нямам свободно време, да съм винаги зает и молитвите ми бяха чути. Добре е човек винаги да е зает”, споделя Цветомир.
След подобни думи едва ли е странно, че той се е устремил към още едно начинание – откриването на клон на Сдружение „Активно общество” в село Раковица. „Нужно е младите да видят, че и за тях нещо се прави, че има кой да реализира малките неща, които не изискват много средства, а само малко желание и мотивация. Винаги един човек има нужда от мотивация и от подкрепа. Най-важното е да съберем младите хора в община Макреш на едно място и заедно да решим какво ще бъде бъдещето – за нас и за нашата община”, обяснява Цветомир.
Младият мъж е уверен, че инициативата му ще срещне подкрепата на всички жители на община Макреш. Не само защото те са отзивчиви, но и защото твърде малко са нещата, които се правят в полза на хората и затова всяко полезно дело се приема добре. Цветомир вече е решил и каква ще е първата цел пред офиса на „Активно общество” в с. Раковица. „Много ми се иска да направим един общински вестник – да си имаме собствена медия в общината, която да се съсредоточи специално върху проблемите в Макреш”, споделя Цветомир.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder