Топ вести
„Булгаргаз“ иска увеличение на газа от октомври

„Булгаргаз“ иска увеличение на газа от октомври

Леко покачване на цената на природния газ от 3.4% прогнозира държавният газов търговец „Булгаргаз“ от началото на месец октомври. Окончателното предложение за промяна на цената ще бъде внесено за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране след един месец. Ако предложението на „Булгаргаз“ се запази, през четвъртото тримесечие на годината цената на природния газ ще бъде 290.63 лв. за 1000 куб. метра, което е увеличение от 9.55 лв. в сравнение с цената към момента.

От „Булгаргаз“ посочват, че предстоящото увеличение на цената е заради очакваните по-високи доставни цени на природния газ през последните три месеца на 2016 г. Това се дължи най-вече на покачването на цената на петрола в началото на юни, когато мина 50 долара за сорт брент. След Brexit обаче тя отново тръгна надолу, като в момента е около 42-43 долара за барел. Цената на природния газ е обвързана с тази на алтернативните горива и най-вече петрола. Според формулата, заложена в договора с руския доставчик „Газпром“, при определянето на цената на газа, който „Булгаргаз“ купува, се взима цената на петрола за девет месеца назад. В същото време върху ценообразуването влияе и курсът на лева към щатския долар, който обаче запазва стабилни нива през последните месеци, а към 10 август дори отбеляза леко понижение.

Поскъпването на природния газ от октомври, макар и минимално, реално ще е първото увеличение на цената от началото на годината, когато тя беше с 30% по-висока. През миналата година кумулативното намаление на цената също беше около 30%. Или, ако в началото на 2016 г. цената беше над 600 лв. за 1000 куб. метра, след серията намаления и малкото предстоящо увеличение газът пак ще е наполовина по-евтин.
Тази тенденция стимулира производствата, използващи за основна суровина природния газ, като химия и металургия. За полугодието на 2016 г. „Булгаргаз“ отчита увеличение на потреблението с 10.37%, част от което идва и през доставките на „Овергаз“. Компанията значително подобрява резултатите си към края на юни, като излиза на печалба от 35.4 млн. лв. Основната причина за това е по-ниският валутен курс на долара към лева спрямо утвърдения от енергийния регулатор при фиксирането на цената на газа за второто тримесечие, става ясно от отчета на дружеството.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder