Кризата между Русия и Украйна заради Крим се засилва

Кризата между Русия и Украйна заради Крим се засилва

Кризата между Русия и Украйна заради Крим се засилва. Украинският президент Петро Порошенко постави въоръжените сили в повишена бойна готовност, а руският президент Владимир Путин обсъди засилване на мерките за сигурност в анексираната територия.

Действията на двете държави заплашват да предизвикат ново разпалване на конфликта, който стана причина за сриването на отношенията между САЩ и Русия до най-ниското ниво от края на Студената война.

Засилването на напрежението става в момент на растящо насилие в Източна Украйна, където проруските сепаратисти се бият с украинските сили повече от две години. Конфликтът до момента е отнел живота на почти 10 000 души.

Русия и Украйна повишиха вчера сигурността на фактическата граница между Крим и континенталната украинска територия, след като предния ден Москва обвини Киев, че планира терористични нападения на полуострова.

Случаите, за които твърди Москва, включително престрелка на границата с Крим, и последвалите изказвания на Путин, който обвини Киев в тероризъм, доведоха до изостряне на напрежението заради Крим до най-високото равнище, откакто Русия анексира полуострова от Украйна през 2014 г. Порошенко отхвърли руските твърдения, определяйки ги като „претекст за още военни заплахи срещу Украйна“.

Русия прави поредица от военни ходове и изявления, с които изостря отношението си към Украйна, а разтревожените западни анализатори отново да се опитват да разгадаят каква ще е следващата стъпка на Путин.

Русия увеличава военното си присъствие във и около Крим, засилвайки страховете, че може да планира нова военна намеса в Украйна. Анализатори обаче считат, че Москва всъщност се стреми да си осигури дипломатически лостове за влияние, а не се готви за война.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder