БСП искат социални помощи за вода

БСП искат социални помощи за вода

От БСП очакват цените на водата да се покачат в пъти и призовават за защита на най-уязвимите потребители. Призивът дойде депутата от Левицата Георги Гьоков.

„Очакваме до края на годината от Министерството на труда и социалната политика да бъде разработен механизъм за водно подпомагане и да бъдат заделени средства в бюджета за 2017 г.“, посочи Гьоков.

Аргументите на социалистите са, че ВиК операторите залагат по-висока цена на услугата в бизнес плановете си. Сред причините за увеличението на цената на водата социалистите посочиха обезлюдяването, инвестициите в сектора и ниската събираемост на задълженията.

Гьоков отбеляза, че близо 1,5 млн. българи са енергийно бедни. По думите му същите тези хора няма да могат да поемат увеличените цени на водата. Той посочи, че има два начина за подпомагане – чрез водните оператори и чрез социално подпомагане.

Депутатът Манол Генов отбеляза, че в момента законът не предвижда диференцирани цени за бедни. По думите му с очакваното увеличение ще бъде премината нормата за социална поносимост на цената на водата от 2,5% процента от средната работна заплата. Според анализа на социалистите най-засегнатите региони ще бъдат Видин, Монтана, Враца, Хасково, Силистра.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder