Германия ще приеме стотици мигранти от Италия

Германия ще приеме стотици мигранти от Италия

Германия се е съгласила да приеме стотици блокирани в Италия мигранти. Този ход може да даде нов тласък на неособено успешната програма на ЕС за преместване на бежанци.

Това съобщи вътрешният министър на Италия Анджелино Алфано.

За да облекчи натиска върху държавите, явяващи се външна граница на ЕС, миналата година Европейската комисия разработи схема за релокация на хиляди мигранти от Италия и Гърция в други страни членки.

Съгласно тази идея до 40 000 души трябваше да бъдат изселени от Италия в рамите на две години, но досега само няколкостотин са били приети в други държави, тъй като голям част от страните членки не са склонни да им предоставят убежище.

Алфано коментира, че до момента схемата е пълен провал.

„Но днес научихме, че стотици мигранти ще могат да бъдат прехвърлени в Германия всеки месец след септември. Ако нещата потръгнат добре, смятаме, че схемата ще заработи и с други страни“, каза италианският вътрешен министър.

Официалните данни сочат, че от 2014 г. Италия е приела над 420 000 мигранти, пристигащи основно с гумени лодки.

Мноиинството от тях искат бързо да напуснат страната и да се насочат към по-богатите европейски държави, но след затягането на граничния контрол в ЕС хиляди се оказаха хванати в капан в пренаселените италиански бежански центрове.

„Трябва да имаме предвид, че през 2015 г. Германия вече прие над 1 милион души, търсещи убежище. Ако приеме още, това ще е силно послание, защото щом Берлин може да го направи, значи могат и онези, които не са вложили такива големи усиля“, подчерта Алфано.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел бе подложена на остра критика заради решението си да отвори границите за бежанци. Очаква се антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия“ да се представи добре на местните избори в две провинции следващия месец.

Само сирийците, еритрейците и иракчаните могат да бъдат премествани според схемата на ЕС. Това означава, че правилата не важат за мнозинството от мигрантите, пристигащи в Италия, тъй като те идват от Западна Африка.

По последни данни 3915 сирийци, 787 сирийци и 686 иракчани са пристигнали в Италия в първите седем месеца на 2016 г.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder