38 деца са се взривили тази година по заповед на „Боко харам“

38 деца са се взривили тази година по заповед на „Боко харам“

Екстремистката групировка „Боко харам“, действаща в северна и северозападна Нигерия и съседните Нигер, Камерун и Чад, е извършила през 2016 година 38 самоубийствени атентати, в които са се взривили деца, сочи доклад на УНИЦЕФ)

38-те деца са били използвани главно в района на езерото Чад.

Общият брой на децата, използвани от екстремистите за самоубийствени атентати от 2014 година насам, е 86.

Децата са инструктирани да се взривят на пазари и на други места, където има струпвания на хора.

По данни на правозащитници, от 2014 година „Боко харам“ е отвлякла около 2000 жени и момичета, превърнати в сексуални робини, готвачки и извършителки на атентати.

От друга страна, хората в Нигерия проявяват крайна нетърпимост към жени и деца, които са имали нещо общо с ислямистите от „Боко харам“, макар и не по своя воля. Бивши сексуални робини, успели да избягат, са наричани „съпругите на „Боко харам“ и се отнасят с презрение към тях, а децата им, родени от принудителни връзки с бойци от „Боко харам“, често са обект на физическо насилие.

Аналитици предупреждават, че изолирането на тези деца ще ги тласне към радикализация и ще затрудни процеса на помирение в обществото.

В момента в Нигерия е належаща реинтеграцията на жени и деца, които са се върнали по родните си места, след като са били в плен при джихадистите.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder