Сърбия кани унгарски полицаи да пазят границата й с България

Сърбия кани унгарски полицаи да пазят границата й с България

Сърбия покани унгарски полицаи да помагат при охраната на границата с Македония и България срещу нелегалните мигранти.

Това е станало по време на срещата между сръбския министър на вътрешните работи Небойша Стефанович и унгарския му колега Шандор Пинтер.

Министрите са разговаряли за изпращането на унгарски полицаи по границата с Република Македония или България с цел предотвратяване на увеличаващия се мигрантски натиск, който може да се очаква през следващите месеци.

„Сърбия по никакъв начин няма да толерира нито трафикантите на хора, нито нелегалното преминаване на границата – независимо дали става въпрос за влизане или излизане от страната. Ще продължим сътрудничеството между двете полиции в борбата срещу организираната престъпност“, заяви Стефанович.

Той е оценил високо процеса по реадмисия, защото по този начин се намалява броят на мигрантите, търсещи убежище и в същото време те може да се връщат в държавите, откъдето идват.

От своя страна Шандор Пинтер е оценил като „отлично сътрудничеството между двете полиции“ и обещал полицейска и правна помощ от страна на Унгария, ако Сърбия има нужда от тях.

Междувременно македонският президент Георге Иванов предупреди, че предстои много по-голяма и по-мащабна мигрантска вълна от Африка. Това е станало по време на годишната среща в Скопие с македонските дипломати.

Мигрантската криза от миналата година бе най-голямото предизвикателство за Република Македония за последните 15 години, каза Георге Иванов.

„Благодарение на отговорното ни поведение спечелихме уважението и доверието на нашите съюзници, които много добре разбраха, че помагайки на Македония, помагат на самите себе си“, допълни той.

„В следващия период посланиците ни от съседните държави ще бъдат от ключово значение. От тях очаквам двойно увеличение на работата им в посока на сътрудничеството“, каза македонският държавен глава.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder