БСП иска изслушване на Бойко Борисов за Турция

БСП иска изслушване на Бойко Борисов за Турция

БСП поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента и изслушване в парламента на премиера Бойко Борисов заради споразумението между Турция и ЕС и ролята на България в него, както и защитата на националната сигурност на държавата ни. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова по повод посещението на Борисов в Истанбул в петък и срещата му с канцлера на Германия Ангела Меркел в събота.

„Кое наложи така рязко и еднолично без мандат нито от парламента, нито с решение на Министерския съвет да се смени позицията на България, която през март 2016 г. той заяви – че трябва да има облекчение за визите, когато се види желанието на Турция да изпълни споразумението по реадмисия? Турция не изпълнява споразумението и премиерът се явява куриер и говорител на Ердоган“, каза Нинова. Според нея Турция шантажира ЕС и нашият министър-председател е „говорител на този рекет“.

„От посещенията на Борисов в Истанбул и Берлин очаквах много повече, защото само след месец и половина България в Европейския съвет трябва да каже категорично и ясно дали страната подкрепя отпадането на визите за турски граждани“, добави евродепутатът Илияна Йотова. Тя напомни, че Турция не изпълнява голяма част от точките на споразумението с ЕС. „Малко преди преврата в Турция имаше няколко условия, поставени от ЕС, които турската държава не пожела да изпълни. България трябва да бъде част от всички останали страни-членки, които поставят изпълнението на тези критерии като необходимо условие за отпадането на визите“, добави Йотова.

България и министър-председателят отдават превес на турската позиция, смята и депутатът Ангел Найденов. Според него има две непосредствени предизвикателства за интересите на България. Първото е опасността от бежанския поток, което е в най-пряка връзка с рисковете за дестабилизация на страната. Второто е невъзможността на ЕС да намери общо решение на този проблем, включително всичко свързано с поведението и позициите на турския президент.

Свикване на КСНС поискаха и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и на ДСБ Радан Кънев.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder